Најнижа вредност злата од 2010.

Aгенције
Најнижа вредност злата од 2010.

Фјучерси злата на Московској берзи пали су за 1,99 одсто, на 1.249,9 долара за унцу (31,1 грам). Од почетка године цијена злата је смањена 25 одсто и то је најоштрији пад тог племенитог метала од 1981. године.

Главни стратег компаније иитрејдер Бил Барух изјавио је агенцији Блумберг да злато може да појефтини на 1.154 долара за унцу, а постоји могућност да чак и падне на психолошку границу од 1.000 долара.

Он сматра да смањење програма квантитативног попуштања кроз који америчка Управа федералних резерви (FED) сваког мjесеца купује активу у вредности 85 милијарди долара, може да ојача америчку валуту, што значи да ће злато под таквим условима наставити да појефтињује.

На пад вредности злата утиче и продаја институционалних инвеститора. Истовремено смањење позиција у портфолиима главних учесника на тржишту приморава менаџере да продају злато по тренутној цијени, објашњавају стручњаци.

У првом тромјесечју ове године специјализовани инвестициони фондови (ETF) продали су 176,9 тона тог метала за 10 милијарди долара. Од постојања ETF то је највећи одлив - од око седам одсто капитализације ETF. Међутим, то је истовремено, само један одсто укупног свjетског злата. Због тога до краја године злато може да се врати на више цијене, сматрају експерти.

Подсјетимо, чувени економиста Нуријел Рубини, познатији као Доктрор Пропаст, недавно је оцијенио да је златној грозници дошао крај.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана