Најнестабилнија седмица на финансијском тржишту

Глас Српске
Најнестабилнија седмица на финансијском тржишту

ЛОНДОН, ЊУЈОРК ТОКИО - Нестабилност каква је прошле седмице владала на свјетским берзама, још није виђена, објавио је buisness.hr.

Један дан, подстакнуте надама улагача у стабилизацију кредитног тржишта, цијене дионица су расле по рекордним стопама, да би већ други дан, због страховања од рецесије, исто тако оштро падале.

- Ово је најнестабилнија седмица на тржишту коју сам икада видио. Било би мудро држати се по страни и не "кладити" се с великим свотама - казао је стратег у швајцарској банци "Пиктет" Тијери Лакра.

На крају прошле седмице на Волстриту је Доњ Јонес индекс, ипак, био 4,8 одсто виши него на почетку, односно на 8.852 бода. То је његов највећи седмични скок у пет и по година. С&П индекс порастао је 4,6 одсто на 940 бодова, док је Насдаљ индекс освојио 4,1 одсто. И на европским су берзама цијене дионица крајем седмице порасле. Лондонски FTSE индекс освојио је 3,3 одсто, а DAX индекс Франкфуртске берзе скочио је 5,2 одсто. На Токијској је берзи Никкеи индекс такође порастао, и то за пет одсто.

Прошла је седмица на њујоршкој берзи почела рекордом захваљујући најавама америчке и европских влада да ће куповати удјеле у банкама и гарантовати за банкарске кредите на тржишту новца. Интервенције највећих централних банака свијета, којима су на тржиште новца улијевале милијарде "свјежих" долара и евра, као и најављене гаранције, коначно су дале резултате, па су камате у кредитирању између банака почеле лагано падати.

Међутим, еуфорија због одмрзавања залеђеног кредитног тржишта брзо је спласнула, па су већ у сриједу цијене дионица на берзама широм свијета оштро пале. Била је то посљедица страха улагача да ни сва државна помоћ банкама неће спријечити рецесију свјетске привреде, јер су подаци о снажном паду индустријске производње и потрошње становништва показали да је америчка привреда у или пред рецесијом.

Dow Jones индекс стрмоглавио се у сриједу 7,8, а С&П индекс више од девет одсто, што је био њихов највећи дневни одстотни губитак од берзанске кризе 1987. године. Само тог дана на Волстриту избрисано је око 1.100 милијарди долара вриједности дионица.

Ништа није умирило улагаче, па су цијене дионица на свјетским берзама до краја седмице оштро осцилирале из негативног у позитивно подручје.

Индекс страха

Колика је несигурност владала на тржишту показао је у четвртак и скок VIX индекса нестабилности, популарно званог "индекс страха", на рекордних 81,17 бодова. То је око 250 одсто више него што је износио почетком године, док се лани кретао чак испод 20 бодова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана