Најмлађи милијардер свијета - варка?

Б92
Најмлађи милијардер свијета - варка?

Хонг Конг - Најмлађи милијардер на свијету се зове Перена Кеи Хои-Тинг, држављанка је Хонг Конга и има само 24 године.

Ипак, она није финансијски геније, нити млада насљедница неке империје, већ, мање-више, средство које њен отац Ђи Хаипенг користи како би кроз рупе у систему, уз њено име на папирима, сачувао богатство тешко 1,3 милијарде долара од кинеских порезника.

Кеи као дипломац престижне Лондонске економске школе добро зна шта би требало да ради на челу неке компаније, али како пише "Саут Чајна морнинг пост", њен посао је практично само да потписује уговоре.

Кеи се налази на Форбсовој листи милијардера захваљујући 85 одсто власништва у компанији "Логан проперти холдингс", која је 2010. основана на Кајманским Острвима, када је Кеи, тада једини акционар компаније, имала само 20 година.

У годинама које су долазиле и послије низа трансакција у оф шор зони она је постала власник још бројних компанија, а "Логан проперти холдингс" је постала компанија тешка 1,3 милијарди долара.

Захваљујући чињеници да је она држављанка Хонг Конга, нема обавезу да било шта пријављује кинеским властима, а порезници не могу ни да "дохвате" дивиденде. Да је Ђи, иначе држављанин Кине, уписан као власник, макар дио империје би "окрњили" порезници.

Ипак, неуобичајено за западни пословни свијет, ова породица је одлучила да не вријеђа интелигенцију заинтересованих страна па је Кеи саопштила да "због ограниченог искуства у пословању са некретнинама, контролу над свим дјеловањима групације има Ђи, док она и даље ради искључиво уз савјетовање са њим".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана