Нај­ло­ши­ју услу­гу има­ју куп­ци у БиХ

Драгана Ћосић
Нај­ло­ши­ју услу­гу има­ју куп­ци у БиХ

БAЊA ЛУ­КA - Нор­ме до­бре услу­ге пру­же­не куп­ци­ма на про­дај­ним мјес­ти­ма, од свих зе­маља у ре­ги­ону, нај­мање се по­шту­ју у БиХ, по­ка­за­ло је мје­рење пет осно­вних еле­ме­на­та ква­ли­те­те услу­ге ме­то­дом ано­ни­мних ку­па­ца.

Aно­ни­мни куп­ци оцјењива­ли су услу­гу у 1.050 ауто­са­ло­на, ту­рис­ти­чко-угос­ти­тељских обје­ка­та, ба­на­ка, ма­ло­про­дај­них обје­ка­та, те­ле­ко­му­ни­ка­циј­ских пре­ду­зе­ћа, бен­зин­ских пум­пи и су­пер­мар­ке­та у БиХ, Сло­ве­ни­ји, Срби­ји, Црној Го­ри, Ма­ке­до­ни­ји, Бу­гар­ској и Хрват­ској.

Куп­ци су при том обра­ћа­ли пажњу на пет осно­вних еле­ме­на­та до­бре услу­ге - поз­драв, ут­врђи­вање по­тре­ба или жеља ку­па­ца, пред­стављање прои­зво­да, ну­ђење до­да­тног прои­зво­да и за­хва­лу на по­сје­ти или ку­по­ви­ни. Ис­тра­жи­вање је про­те­клог мје­се­ца ура­ди­ла аген­ци­ја "Мyстерy схоп­пинг".

Пре­ма овом ис­тра­жи­вању, нај­бољи ква­ли­тет услу­ге има­ју куп­ци у Бу­гар­ској и Сло­ве­ни­ји, док је Хрват­ска на тре­ћем мјес­ту.

Бу­гар­ска је осво­ји­ла 77 од­сто бо­до­ва, а сли­је­де је Сло­ве­ни­ја са 71,38 од­сто и Хрват­ска са 69,94 од­сто. Црна Го­ра са 69 од­сто на­шла се на чет­вртом мјес­ту, а за њом сли­је­де Ма­ке­до­ни­ја са 67,01 од­сто, Срби­ја са 63,32 од­сто и БиХ 62,29 од­сто.

Све земље у ис­тра­жи­вању би­ле су нај­боље у по­зна­вању прои­зво­да, за­тим у поз­дра­ву, ут­врђи­вању по­тре­ба те за­хва­ли на ку­по­ви­ни, а нај­ви­ше прос­то­ра за уна­пре­ђење има­ју код по­ну­де до­да­тних прои­зво­да.

Пред­сје­дник По­кре­та по­тро­ша­ча Ре­пу­бли­ке Српске Дра­гу­тин Бо­шко­вић ка­же да је чињени­ца да се про­дав­ци у Српској сла­бо тру­де да за­хва­ле куп­ци­ма на по­сје­ти и ку­по­ви­ни.

- Ка­да оде­мо у земље у ре­ги­ону ви­ди­мо да су про­дав­ци мно­го љуба­зни­ји и да се ви­ше тру­де да по­мо­гну куп­ци­ма. Ме­ђу­тим, по­тро­ша­чи у РС се до са­да ни­су жа­ли­ли на ква­ли­тет услу­га, док су жал­бе на ква­ли­тет прои­зво­да ве­ома чес­те и ту се ве­ома чес­то крше пра­ва по­тро­ша­ча - ре­као је Бо­шко­вић и до­дао да куп­ци мо­ра­ју са­ми да би­ра­ју гдје ће да ку­пу­ју и да иза­бе­ру про­да­вни­цу у ко­ју има­ју по­вје­рење.

Обје­кти

По­сма­тра­но пре­ма врсти оци­јењеног обје­кта, нај­бољу услу­гу по­ка­за­ли су ауто­са­ло­ни, обје­кти у ту­ри­зму и угос­ти­тељству, те­ле­ко­му­ни­ка­ци­ја­ма, бан­ка­ма, бен­зин­ским пум­па­ма и ма­ло­про­да­ји, док су су­пер­мар­ке­ти на посљедњем мјес­ту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана