Најисплативија штедња у францима

Тања Шикањић
Најисплативија штедња у францима

БAЊAЛУКA - Штедња у швајцарским францима показала се као најбољи избор, јер та валута током посљедњих неколико година стално расте, наводе у Удружењу економиста РС SWOT.

- Становници РС који су штедјели новац у францима остварили су посљедњих година веома велике користи, док су они који су узимали кредите у истој тој валути, имали велике губитке - истакао је предсједник Скупштине Удружења економиста РС Горан Рачић.

Ипак, како наводи, посљедњих година је тешко дугорочно одредити у којој валути је најбоље штедјети новац, јер се односи између валута константно мијењају.

- Веома је тешко дати дугорочну препоруку да ли људи треба да штеде у францима, еврима или домаћој валути, јер и на домаћем и међународном банкарском тржишту у посљедње вријеме долази до одређених промјена и флуктуација - истакао је Рачић.

Да становници Српске веће повјерење имају у стране валуте показује посљедњи извјештај Aгенције за банкарство РС, према којем је удио девизне штедње у укупној штедњи у банкама у РС у 2010. години износио 79 одсто.

Удио штедње у домаћој валути прошле године је износио 21 одсто.

- Према валутној структури, удио девизне штедње износи 851,4 милиона КМ са стопом раста од 18 одсто у односу на 2009. годину, док штедња у КМ износи 220,1 милион КМ са стопом раста од 29 одсто у односу на годину раније - наводи се у извјештају Aгенције за банкарство РС.

Рачић је истакао да је већа опредијељеност становника да штеде новац у страној валути, посљедица лоших искустава из ранијег периода, када су им штедње у домаћој валути пропале.

- Већина становника због неких ранијих искустава штеди у страној валути, а осим тога, њихово повјерење пољуљала је и економска криза - рекао је Рачић.

Он је нагласио да би штедише, ипак требало да воде рачуна о томе да ли су депозити банке осигурани од стране државе и да ли са тог аспекта имају одређену сигурност да земља стоји иза њихове штедње.

Препоручује да, уколико је уштеђевина у већем износу од оног за који држава гарантује, онда тај износ штедиша треба да подијели и орочи у неколико банака.

Раст штедње

Штедња становника у банкама у РС на крају прошле године износила је милијарду и 71,5 милиона КМ и порасла је за 177,3 милиона КМ или 20 одсто у односу на крај 2009. године. Орочена штедња износила је 836,6 милиона КМ или 78 одсто од укупне штедње и имала је стопу раста од 22 одсто.

Штедња по виђењу износила је 234,9 милиона КМ или 22 одсто укупне штедње и већа је за 12 одсто у односу на стање из 2009. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана