Најгори директор на свијету се спасао

Танјуг
Најгори директор на свијету се спасао

Рио де Жанеиро -- Бразилски тајкун Еике Батиста успио је да са иностраним кредиторима договори претварање 5,8 милијарди долара дуга своје нафтне компаније OGP у 90 одсто акција.

OGP, раније познат као OGX, наводи да је са кредиторима договорено да ће власници 3,8 милијарди долара вриједних обвезница које је издала филијала OGP, OGX Аустрија, у пословање компаније уложити додатних 200 до 215 милиона долара, преноси агенција Франс прес.

Примхена споразума, коју треба да одобре сви кредитори и суд у Рио де Жанеиру, омогућила би OGP-у да се извуче из тренутне финансијске кризе, настави са активностима и оствари циљеве. Компанија наводи да ће након одобрења споразума бити настављена трговина њеним акцијама на берзи у Сао Паулу.

Извршни директор OGP, Пауло Нарселио Симоес Амарал, описао је договор као важан израз повхерења у будућност компаније, која сада има солидну основу да буде дио обећавајућег нафтног сектора Бразила.

Тадашњи OGX прогласио је банкрот у октобру, након неуспјешних преговора са кредиторима о реструктури дуга.

Колапс Батистиног пословног царства почео је након одлуке о смањењу производње у кључној нафтној компанији OGX, која је навела инвеститоре да повуку улагања и из осталих постројења те компаније.

OGX и још неколико Батистиних фирми тренутно имају дугове веће од тржишне врједности, а цијене њихових акција су од почетка године потонуле за 95 одсто, сасвим довољно да Батиста узме "златну медаљу" међу најгорим шефовима у свијету, према листи Би-Би-Си-ја.

Бразилац је некада био међу најбогатијим људима на свијету (осмо мјесто на Форбсовој листи), али је у року од годину дана успио да изгуби 99 одсто богатства.

О томе како је пропао најбогатији Бразилац читајте у нашој посебној вијести.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана