Најгоре вијести тек долазе

Глас Српске
Најгоре вијести тек долазе

ВAШИНГТОН - Привредна олуја која је захватила СAД и свијет наставиће се и у већем дијелу 2009. године, процјењују економски стручњаци које је цитирао бостонски дневни лист "The Christan Science Monitor ".

Оно што је утјешно је то да већина економиста очекује да ће се с одмицањем године стопа привредног опадања успорити, уз могућност одређеног умјереног раста у четвртом тромјесечју 2009. године.

Међутим, према већини прогноза, прије разведравања повећаће се незапосленост, убрзаће се стечајеви предузећа, цијене некретнина наставиће падати, а повјерење потрошача остаће ниско.

Економисти кажу да најгоре привредне вијести можда тек долазе. Домаћа потрошња у СAД током празника биће најгора у дугом низу година, упркос огромним попустима у трговинама. У малопродаји ће се наставити попусти и у 2009. години у настојању да се продају залихе.

До краја марта америчка привреда ће се смањити за још четири одсто БДП-а на годишњем нивоу, процјењује "IHS Global Instight ", привреднаAmeričko gospodarstvo u 2009.: Najgore vijesti tek dolazeprivrednap консултантска кућа из Лексингтона у Масачусетсу. У другом тромјесечју 2009. године, стопа опадања привреде успориће се на један одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана