Најгоре раздобље рецесије прошло

Глас Српске
Најгоре раздобље рецесије прошло

Цијене акција на Волстриту знатно су порасле, јер су подаци о мањем паду броја запослених у СAД него што се очекивало и резултати "теста на стрес" подстакли наду да је најгоре раздобље рецесије прошло, јавиле су агенције.

"Дав Џонс индекс" порастао је 164 бода или 1,96 одсто, на 8.574 бода, док је "S&P" 500 индекс скочио 2,41 одсто, на 929 бодова. У априлу је без посла остало 539.000 Aмериканаца, што је знатно мање него што су аналитичари предвиђали и најмањи број отказа у једном мјесецу од октобра прошле године.

Иако је стопа незапослености скочила с 8,5 на 8,9 одсто, највиши ниво од 1983. године, успоравање пада запослености позитивно је утицало на тржиште, јер би то могло да значи да се ситуација у америчкој привреди стабилизује.

Улагаче су охрабрили и резултати "теста на стрес", који показују да 10 од 19 највећих америчких банака треба додатни капитал у случају да се рецесија погорша. Ради се о укупно око 75 милијарди долара, што се на тржишту сматра прихватљивим износом.

Како је "тест на стрес" вратио повјерење улагача у финансијски систем, "KBW индекс" банкарског сектора скочио је више од 12 одсто. Притом је цијена дионице "Wells Farga " скочила готово 14 посто, "JP Morgan Chasea " више од десет, а "Bank of America " и "Citigroupa" око пет одсто.

- Тај је тест улагачима улио наду да влада може да помогне у рјешавању финансијске кризе. Чини се да влада има логичан план, па ће, чак и ако се привредна ситуација погорша, банке моћи да преживе. То је ојачало повјерење улагача у америчке власти - објашњава аналитичар Ричард Спаркс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана