Најбољи дани за програмере

Aгенције
Најбољи дани за програмере

Београд – "Најбољи дани" у идућој години очекују програмере (softver developere), показује листа најтраженијих занимања.

Њихове просјечне годишње плате у свијету прелазе ни мање ни више него пет цифара, а број отворених радних мјеста за ову струку од 2010. године порастао је за око седам одсто.

У Америци просјечна годишња плата програмера износи чак 90.530 долара, те не чуде прогнозе да ће број стручњака за развој софтвера до 2020. порасти за око 30 одсто.

У врху Форбсове листе најтраженијих занимања нашли су се и рачуновође и ревизори, као и маркетинг истраживачи и стручњаци, чије су просјечне годишње плате за око трећину мање од оних које имају програмери, пренио је Тањуг.

Према Форбсовој листи, топ 18 занимања за 2013. годину су програмери, рачуновође и ревизори, маркетинг истраживач и маркетинг специјалиста, аналитичар информационих система, менаџер људских ресурса, администратор мреже и администратор информационих система, представник продаје, аналитичар за безбједност информационих система, веб инжењери и дизајнери информационих система, машински инжењери, индустријски инжењери, програмери, финансијски аналитичари, специјалисти за односе с јавношћу, менаџери за логистику, администратори база података, евент планери, финансијски контролори, лични финансијски савјетници.

Србија

У Србији су такође атрактивна IT занимања, а најтраженији су програмери, администратори мреже, дизајнери.

- Сваке године, у Србији остане више од пет хиљада слободних радних мјеста у области информационих технологија. Колико је ово тражено занимање показује и чињеница да многе студенте ITS-а, већ на другој или трећој години, иако још нису завршили студије, регрутују IT компаније, јер нема довољно стручњака у овој области - објашњава Валентин Кулето, декан Високе школе за информационе технологије (ITS) и оснивач Средње школе за информационе технологије (ITHS).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана