Најбоље рјешење хитно усвајање евра

Глас Српске
Најбоље рјешење хитно усвајање евра

ЛОНДОН - У повјерљивом извјештају Међународног монетарног фонда (ММФ) од прије мјесец дана, који је у посједу британског дневника "Фајненшел тајмс", наводи се да би источно и централноевропске чланице ЕУ требало да се одрекну својих валута и усвоје евро, а да при том не морају формално да постану чланице еврозоне испуњавањем строгих услова, преноси Срна.

ММФ сматра да би та врста "евроизације" била најбољи начин да се ријеши проблем спољњег дуга тих земља и обнови повјерење у њихове валуте.

- Без тога те земље биће суочене са потребом за драстичним стабилизационим мјерама против којих, међутим постоји веома жилав политички отпор -  наводи "Фајненшел тајмс".

Само у посљедњих неколико дана Украјина и Летонија одбиле су да спроведу неке од договорених реформи са ММФ-ом док се Мађари "муче" са формирањем нове владе која би уопште била у стању да спроведе договорене мјере са Фондом.

ММФ је израчунао да ће за помоћ овом региону, у који укључује Турску, у наредне двије године бити неопходно чак 186 милијарди долара, од чега ће можда више од половине морати да обезбиједе ЕУ и друге институције.

Према писању листа за разлику од ЕУ, која се одлучила на појединачни приступ свакој земљи, Фонд се залаже за регионални политику према региону у којем су неке земље рањивије од других.

Србија је тако, уз Летонију и Естонију, најугроженија по питању великог броја кредита узетих у страној валути и Фонд прогнозира да би огранци западних банака у источној Европи у догледном периоду могли да изгубе чак 160 милијарди долара у виду ненаплативих дугова.

Помоћ

- ММФ је у праву да би се још дубља криза у источној Европи неминовно прелила и на Запад. Зато би можда било најбоље да ЕУ, ипак издвоји пакет помоћи за читав регион, са или без "евроизације", и то што прије - закључује "Фајненшел тајмс".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана