Најбогатији Руси изгубили 131 милијарду долара

Глас Српске
Најбогатији Руси изгубили 131 милијарду долара

МОСКВA - "Прва шесторка" руских богаташа изгубила је, током минулих шест мјесеци, капитал у вриједности 131 милијарду долара, тврди московски дневник "Известија".

Московска средства информисања су раније овог мјесеца у више махова извјештавала о "невољама" домаћих богаташа, уз опаску да су неки међу њима постали "веома зависни" од државне касе и помоћи.

Олигарсима, које предводе власник лондонског фудбалског клуба "Челзи" Роман Aбрамович и  "краљ алуминијума" Олег Дерипаска, остале су јахте, авиони, огромне виле и станови, као спољни знаци личног богатства, али о првим мјестима на свјетским ранг-листама богаташа више не могу ни да сањају.

Многи руски богаташи су остали не само без нагомиланог богатства, већ постали, у буквалном смислу те ријечи, прави банкроти. Тако је, на примјер, Дерипаска, кога су још прољетос називали најбогатијим човјеком Русије, усљед финансијске кризе, ушао у дубиозу "тешку" 6,8 милијарди долара, док је његов колега и један од руских метарлушких "босова" Владимир Лисин, од богатства процијењеног на 22 милијарде "зелених" спао на, додуше, невелик дуг од 200.000 долара.

Боље је прошао Aбрамович, јер му је послије драстичног пада цијена акција, компанија у које је уложио свој иметак вриједан 23,5 милијарде долара, преостало још 1,3 милијарде долара. Није ни то мало, али је велико питање како ће са тим новцем "хранити" увијек пословично-губиташки "Челзи" и  покривати све друге велике издатке.

У поређењу са наведеном "тројком", преостала три супер-богаташа - Мордашов, Потањин и Прохоров - могу се за сада прогласити срећницима, јер се њихово преостало богатство процјењује на 3,3, 4,4 и шест милијарди долара. То је, истина, вишеструко мање него почетком ове године, али је ипак кудикамо боље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана