Најбогатији на свијету живи скромно

Агенције
Најбогатији на свијету живи скромно

Мексико - Код просјечног Мексиканца не може да прође ниједан дан да не купи један од производа или не користи услугу једне од 220 компанија које посједује Карлос Слим.

Пажњу свјетске јавности изазвао је тек кад је прије пет година с првог мјеста Форбсове листе најбогатијих људи на свијету смијенио власника "Мајкрософта" Бил Гејтса.

Мексички тајкун, који има 72 године, према процјенама Форбса, има невјероватних 69 милијарди долара.

Карлос Слим Хелу је своје богатство зарадио у телекомуникацијама, предсједник је управе мексичке компаније "Телмекс", али у свом посједу, између осталог, има и робне куће, грађевинске компаније и компанију за финансијске услуге "Инбурса Фајненшл Груп", пренијеле су агенције.

Тајна успјеха мистериозног Мексиканца, који је много мање познат од Гејтса, као и од милијардера Ворена Бафета, у томе је што просјечан Мексиканац не може проживјети ниједан дан да не купи један од његових производа или не користи услугу коју пружа једна од његових 220 компанија.

Већина буде рођена у некој од његових болница "Стар медика", електричну енергију добија од компаније "Кондумекс", вози се путевима које је изградила компанија CILSA, гориво точи на станица "Свекомекс", телефонира уз помоћ компаније "Телемекс", пуши цигарете марке "слим", која је дио "Марлборо" групе и купује у супермаркетима "Сиарс Рубак".

Син имиграната из Либана почео је бизнис ни из чега. Још као клинац показивао је велики таленат за пословање. Куповао је сличице бејзбол играча и продавао их другој дјеци, наравно за већи износ, пажљиво водећи рачуна да увијек буде у плусу. Од своје 12. године почео је да тргује обвезницама. Прије него што је напунио 30 година посједовао је компанију која је производила освјежавајућа пића, као и брокерску фирму. Енормно богатство стекао је купујући компаније, које данас запошљавају 218.000 радника.

Већ 40 година живи у истој кући, са шест соба, смјештеној близу његове канцеларије, али и недалеко од мјеста гдје је одрастао. Нема јахту, посједује два аутомобила, "бентли" и "мерцедес", којим се сам вози до посла. Власник је највеће приватне колекције Роденових скулптура.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана