Најављено поскупљење струје домаће перадаре баца на кољена: Угрожено 20.000 радних мјеста

Милијана Латиновић
Најављено поскупљење струје домаће перадаре баца на кољена: Угрожено 20.000 радних мјеста

БАЊАЛУКА - Перадари упозоравају да ће их најављено поскупљење струје бацити на кољена, јер већ послују у изузетно тешким условима. С обзиром на то да су цијене меса и јаја достигле максимум преко којег тешко могу ићи даље, тврде да је споран опстанак производње, као и 20.000 радних мјеста.

Живинари истичу да је усљед поремећаја на тржиштима и раста цијена сировина било за очекивати да ће поскупјети и струја, али не толико.

Директор предузећа “Перутнина Птуј” из Српца Велибор Поповић рекао је за “Глас Српске” да је поскупљење струје кап која прелива чашу.

- Тренутне цијене наших производа су реалне и не доносе никакав екстрапрофит, већ само оправдавају постојање производње. С обзиром на стање у привреди и друштву, нисам сигуран да је поскупљење пилетине у наредном периоду могуће, тако да је поскупљење струје ударац који ће компанију у Српцу годишње коштати 300.000 КМ - казао је он.

Појашњава да је фирма добила обавјештење од “Електропривреде РС” у којем је наведено да се цијена струје за категорију купаца којој припадају повећава на 0,1478 марака по киловат-часу.

- До сада је цијена била 0,0853. То је повећање од 73 одсто. Наведено је да ће нове цијене почети да се примјењују од 1. јануара 2022. године - појаснио је Поповић. Додао је да су произвођачи збуњени, јер је дан-два након тог обавјештења информација из Владе коју су пренијели медији била да струја за индустрију неће поскупјети за више од 27 одсто.

- Било је јасно да ће електрична енергија поскупјети, јер све је поскупјело, али нисам очекивао да се може десити да то иде више од 15 одсто - казао је Поповић, додавши да је у Српцу у овој фабрици запослено 269 радника, 129 коопераната, односно више од 1.000 људи је везано за ову фирму.

У истим проблемима је и предузеће “Агрекс” из Доњег Жабара, а  директор те фирме Предраг Миличић, који је и предсједник Заједнице живинара РС, казао је да произвођачи траже од надлежних да се изјасне које информације о поскупљењу струје су тачне.

- Произвођаче је узнемирила информација о поскупљењу струје, имајући у виду чињеницу да већ трпимо огромне проблеме усљед енормног поскупљење готове сточне хране јер су поједине цијене скочиле од 50 до 80 одсто - рекао је Миличић, нагласивши да се пословање свело само на преживљавање и да о извозу својих производа и не размишљају.

Координациони одбор перадара БиХ упозорио је у петак да ће морати обуставити производњу и обезбјеђење тржишта перадарским производима уколико буду примијењене енормно повећане цијене електричне енергије.

- Достављени уговори од електропривредних предузећа у БиХ с повећаним цијенама електричне енергије и до 300 одсто у перадарском сектору само још додатно погоршавају ионако тешку ситуацију у овој грани производње

У питању је очување 20.000 радних мјеста - наведено је у саопштењу.

Након састанка представника Владе, “Електропривреде Републике Српске”, Привредне коморе и Уније удружења послодаваца 22. децембра наведено је да је договорено повећање цијене струје од 25 до 27 одсто.

Цијена

Директор Дирекције за тржишно снабдијевање “Електропривреде” Велибор Шиповац рекао је након састанка са представницима Владе и послодаваца да је ова компанија изашла у сусрет привреди и прихватила цијену од 53 евра по мегават-часу за индустријске потрошаче, иако је она на берзама 250 евра по мегават-часу.

- Цијена остаје и даље најнижа у региону - поручио је Шиповац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана