Најављена велика реформа ММФ-а

Глас Српске
Најављена велика реформа ММФ-а

СЕУЛ - Земље групе 20 најразвијенијих и земаља у развоју постигле су на скупу у Јужној Кореји договор о најзначајнијој реформи икада усвојеној о управљању Међународним монетарним фондом (ММФ), чији је циљ да привреде у развоју добију већа овлашћења у тој међународној финансијској институцији.

- Ријеч је о најзначајнијој реформи која је икада усвојена када је ријеч о управљању ММФ-ом - изјавио је генерални директор те институције Доминик Штраус-Кан додајући да је ријеч о "историјском договору".

Како јављају агенције, реформом је предвиђено повећање капитала институције, док ће земље чије су привреде у развоју добити мјеста у Aдминистративном савјету. Најављена су и повећана овлашћења када је ријеч о надзору економских политика земаља чланица.

Постигнут је још један историјски договор, о успостављању тржишног система валутних курсева. Ова одлука усвојена је и поред оштрог противљења Јапана. Договор је постигнут због забринутости Кине и неких других земаља да би лабава валутна политика СAД могла да изазове ново и нагло обарање курса долара.
- У погледу курса, одлучили смо да валутни курсеви треба да зависе од тржишта. Договорено је и да се уздржимо од конкурентске девалвације валуте - рекао је јужнокорејски министар финансија Јун Ђунг Хјун.

Чланице групе Г20 које чине око 85 одсто глобалне економије сагласиле су се да ће боље сарађивати како би се смањила велика спољашња неуравнотеженост.

На састанку у Јужној Кореји није одлучено о конкретним циљевима за суфиците или дефиците текућих плаћања, за шта су се уочи састанка "двадесеторице" упорно залагале СAД.

- Пројекат је још у фази приједлога који ће бити поднесен на разматрање Aдминистративном савјету ММФ-а на састанку у новембру - рекао је Штраус-Кан.

Дугоочекиваном реформом ММФ-а, десет најважнијих акционара те институције биће СAД, Јапан, Њемачка, Француска, Велика Британија, Италија, као и Бразил, Русија, Индија и Кина. Осим тога, европске земље одрекле би се два мјеста у Управном одбору који има 24 члана, у корист земаља чије су привреде у развоју као што је Кина, која би требало да постане трећа по утицају земља у ММФ-у.

Сједиште ММФ-а је у Вашингтону, а институција окупља 187 земаља. Међународни монетарни фонд је основан 1944. с циљем да гарантује стабилност међународног монетарног система, чије је распадање током велике финансијске кризе 1929-30. имало катастрофалне посљедице по свјетску економију. Реформе, о којима се годинама преговарало, ступиће на снагу 2011. године.

Белгија

Белгијски министар финансија Дидије Рејндер, који је представљао ЕУ на састанку Г20 у Сеулу, заложио се да Белгија и друге мале земље ЕУ добију мјесто у групи двадесет развијених и земаља у развоју, пренијеле су агенције.

Док земље еврозоне траже групно мјесто у ММФ-у, а не појединачна, Рејндер је предложио да Г20 усвоји начин заступања као у ММФ-у. У том смислу, додао је он, Белгија би могла да се ротира са Холандијом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана