Награђено 12 фирми за квалитет производа

Марина Чигоја
Награђено 12 фирми за квалитет производа

БAЊA ЛУКA - Привредна комора РС, у оквиру традиционалне манифестације "Избор најуспјешнијих у привреди РС", додијелила је јуче награде за 12 предузећа за препознатљив квалитет и развој домаћих производа.

Директор Привредне коморе РС Драгица Ристић истакла је да су награђена предузећа изабрана на основу увида у потврде надлежних институција о квалитету производа или линије производа, признања која су до сада добили на реномираним сајмовима, као и на основу ставова потрошача.

- Овако се додатно промовише домаћа производња и кампања "Наше је боље". Од почетка спровођења ове акције повећана је потрошња домаћих производа за пет до десет одсто. Наш план је да и даље наставимо са промотивним активностима у цијелој РС и да кампањом обухватимо не само робу широке потрошње, него и друге производе - казала је Ристићева.

Додала је да је ће Комора и даље радити на побољшању услова за домаћу производњу, али и инсистирати на изградњи лабораторија за провјеру квалитета.

- Тиме бисмо обезбиједили логистику за домаћу производњу, односно сертификате који су потребни за извоз, а с друге стране, обезбиједили бисмо апсолутни надзор на домаћем тржишту како би се спријечио увоз неквалитетне робе - нагласила је Ристићева.

Директор предузећа "Еуро-хем" из Бање Луке Ненад Опачић, које је награђено за свој производ омекшивач за рубље "сатен", казао је да је ово признање веома значајно, јер је пресудан фактор био квалитет производа.

- Највећи проблем домаћих предузетника јесте непостојање домаће лабораторије која би издавала сертификате о квалитету, због чега производи наилазе на бројне препреке приликом извоза - казао је Опачић.

Винарија "Вукоје" из Требиња награђена је за "царско вино", а њен власник Обрен Зоран Вукоје истакао је да је ова винарија у посљедњих десет година направила велики искорак, не само на тржишту бивше Југославије већ и шире.

- Највећи проблем са којима се суочавамо јесте увоз грожђа, иако ми имамо јако квалитетних грожђа од којих се може добити врхунско вино - казао је Вукоје.

Директор Творнице опекарских производа из Бање Луке Момчило Савичић истакао је да је признање за производе ове фирме веома значајно, посебно због тога што се ради о производима који нису заступљени у свакодневној потрошњи.

- Ове награде показују да је препознат квалитет домаћих производа - нагласио је Савичић.

Централни дио манифестације "Избор најуспјешнијих у привреди РС" биће одржан вечерас у Културном центру Бански двор.

Награђени

Привредна комора РС наградила је предузећа "Aдриа ММ" Бања Лука, "Витинка" Козлук, "Еуро-хем" Бања Лука, "Импро" Приједор, Подруми манастира Тврдош из Требиња, "Приједорчанка" Приједор, "Спектар дринк" Бијељина, Творница опекарских производа Бања Лука, "Витаминка" Бања Лука, "Вукоје" Требиње, "SHP CELEX " Бања Лука и "Бањалучка пивара".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана