Нафтни шок срезао обим посла бањалучког Јелшинград ливара

Жељка Кокот
Нафтни шок срезао обим посла бањалучког Јелшинград ливара

Бањалука - Приходи бањалучке ливнице челика "Јелшинград ливар" смањени су у посљедње двије године за 30 до 40 одсто због губитка послова, али је ово предузеће уз помоћ Владе РС одржало континуитет пословања.

Драстичан пад цијене нафте на свјетском тржишту створио је бањалучкој ливници огромне проблеме, јер је остала без великог броја послова за нафтне платформе, с обзиром на то да су нафтне компаније срезале инвестиције. Фирма од тада ради смањеним капацитетом, јер је цијена нафте још на ниском нивоу, али континуитет пословања није угрожен.

- Влада РС и ресорно министарство имали су слуха за проблеме у којима се фирма нашла. Мјере које је предузела Влада и дио терета који је преузет са плећа ове фирме дали су добре резултате. Производња је очувана. Сви радници су задржали радна мјеста и редовно примају плате. "Јелшинград ливар" функционише упркос проблемима који оптерећују и друге фирме из Српске које се баве сличним пословима - рекао је министар индустрије, енергетике и рударства РС Петар Ђокић, који је јуче посјетио "Јелшинград ливар" и разговарао са руководством и радницима.

Ђокић је казао да разматрају могућности за подршку и другим фирмама у Српској које се баве сличном производњом.

- Циљ је успостављање преференцијалног модела приликом избора понуђача на јавним тендерима ради подршке домаћим произвођачима. Фирме попут "Јелшинград ливара" могу пласирати производе и на домаћем тржишту и томе ћемо посветити посебну пажњу да би неутралисали шокове са иностраног тржишта на које не могу утицати - каже Ђокић.

Генерални директор "Јелшинград ливара" Стана Марковић-Бојанић каже да је изузетно задовољна сарадњом са ресорним министарством.

- У посљедње двије године наилазили смо на разумијевање и подршку, а министров долазак потврђује да имамо коректну сарадњу и разумијевање. Успјели смо сачувати континуитет пословања и свих 175 радних мјеста - каже Марковић-Бојанић.

Пословођа калупарнице Томислав Божић, који у "Јелшинград ливару" ради скоро 30 година, каже да радници нису незадовољни условима рада, јер је производња много чистија него раније, захваљујући новијој технологији.

- Нова технологија нам је знатно олакшала посао. Задовољни смо и редовношћу плата, али не и њиховим износима. Просјечна плата се креће око 600 КМ, као у већини фирми које се баве производњом - каже Божић и додаје да је "Јелшинград ливар" некада био гигант који је запошљавао близу 1.000 радника.

Историјат

"Јелшинград ливар" је основан 1936. године, као ливница жељеза и челика и механичка радионица.

Сви производни и пратећи објекти изграђени су у наредној години, а инсталирана је и комплетна опрема за производњу одливака и разних машина. "Јелшинград ливар" се од тада развијао у двије дјелатности - ливарство и машиноградња. У склопу приватизације преузели су га словеначки инвеститори.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана