Нафтне компаније највећи губитници

Глас Српске
Нафтне компаније највећи губитници

ЛОНДОН, ЊУЈОРК, ТОКИО - На свјетским су берзама прошле седмице цијене дионица оштро пале, јер улагачи страхују од дубоке и дуге рецесије, а компаније широм свијета смањују процјене будућих пословних резултата и најављују отказе, преносе агенције.

- Била је то бурна седмица. Мислим да се већина менаyера фондова рјешавала дионица како би се домогла готовине. Не знам шта слиједи јер на тржишту влада страх и нико не зна јесмо ли кончано пали на дно или можемо заронити још дубље -  каже потпредсједник компаније "МКМ партнерс" Џон О Брајан.

На Волстриту је прошле седмице Dow Jo­nes индекс пао 5,4 одсто. S&P индекс потонуо је 6,8 одсто, док је Nas­daq индекс изгубио чак 9,3 одсто. Сва три индекса потонула су на најнижи ниво од прољећа 2003. године.

Снажан пад цијена дионица на свим свјетским берзама посљедица је низа података који показују да слабе највеће свјетске привреде, од СAД преко Aзије, до Европе. Британска је привреда већ пред рецесијом, с обзиром на то да је у трећем тромјесечју забиљежен пад од 0,5 одсто, што је први квартални пад тамошњег БДП-а након 16 година.

Улагачи се плаше да ће, због слабљења свјетске привреде пасти потражња, па падају и цијене нафте, метала и других сировина. Тако је прошле седмице цијена "црног злата", први пут послије 16 мјесеци, заронила испод 70 долара по барелу, што је изазвало пад цијена дионица највећих свјетских нафтних компанија.

Снажно су пале и цијене дионица бројних других глобалних компанија, као што су "Боинг", "AТ&Т-а", "Сони", "Самсунг" и "Дајмлер", након што су те компаније обавијестиле о паду добити у протеклом тромјесечју и смањиле процјене будућих резултата, упозоривши на неизвјесно привредно окружење. Неке су најавиле и отпуштања како би смањиле трошкове пословања.

Због тога и аналитичари смањују своје процјене. Тако очекују да ће зараде 500 компанија, чије су дионице укључене у S&P индекс, у трећем тромјесечју пасти за 11 одсто, док су још почетком октобра очекивали пад од само 2,9 одсто.

Улагаче су забринуле и вијести о паду цијена дионица и повлачењу улагача с тржишта земаља у развоју, што показује да се посљедице кредитне кризе шире из СAД и Европе и на те земље.

Међу највећим губитницима био је прошле седмице и финансијски сектор, јер се улагачи плаше даљих губитака банака због ненаплативих кредита. Тако је, на примјер, снажно пала цијена дионице "Веховије" након што је та америчка банка саопштила податак о губитку у трећем кварталу од 23,9 милијарди долара, што је рекордни губитак једне банке у свијету у овој кредитној кризи.

И на европским су берзама прошле седмице цијене дионица оштро пале. Лондонски FTSE индекс пао је 4,44 одсто, а DAX индекс Франкфуртске берзе потонуо је 10,17 одсто.

На Токијској се берзи Nik­kei индекс стрмоглавио 12 одсто, на најнижи ниво у пет и по година.

Регион

Протеклу недјељу на Београдској берзи обиљежили су даљи падови берзанских индекса и промета. Индекс најликвиднијих акција Be­lex15 изгубио је 8,67 одсто вриједности.

Скопски МБИ10 пао је осам одсто, подгорички МОСТЕ готово пет, љубљански СБИ20 нешто више од седам одсто, а загребачки Cro­bex чак 16 одсто.

БИРС пао 2,16 од­сто

БAЊA ЛУ­КA - То­ком про­шло­се­дми­чног трго­вања на Бањалу­чкој бер­зи ос­тва­рен је про­мет од 2.485.800 ма­ра­ка, кроз 467 тран­са­кци­ја. У ис­том је пе­ри­оду на Са­ра­јев­ској бер­зи ос­тва­рен про­мет од 7.183.626 ма­ра­ка.

Од акци­ја на слу­жбе­ном бер­зан­ском тржи­шту на Бањалу­чкој бер­зи нај­ве­ћи про­мет има­ле су акци­је "Те­ле­ко­ма Српске" ко­ји­ма се трго­ва­ло у ври­је­днос­ти од 312.709 ма­ра­ка. Ин­декс БИРС из­гу­био је у овом пе­ри­оду 2,16 од­сто ври­је­днос­ти, а ФИРС 1,65 од­сто.

На зва­ни­чној ко­та­ци­ји Са­ра­јев­ске бер­зе нај­ве­ћи про­мет ос­тва­рен је ди­они­ца­ма "Бо­сна­ли­је­ка" у изно­су од 622.758,42 ма­ра­ка. Ин­декс BIFX по­рас­тао је 2,7 од­сто.

М. М.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана