Нафте остало за још само 40 година

Глас Српске
Нафте остало за још само 40 година

ЛОНДОН - Свјетске залихе нафте могле би да трају још око 40 година ако се потрошња настави овим темпом, тако да би несташица "црног злата" могла да наступи много раније него што владе и нафтне компаније желе да признају, подаци су анализе коју је урадила нафтна компанија British Petroleum Company (BP), пренијеле су агенције.

Експлоатација нафте, наводе из "BP"-а, достићи ће свој максимум за четири године, послије чега почиње пад који ће снажно утицати на свјетску економију и на начин на који данас живимо.

- Залиха нафте остало је довољно за 40 година ако се потрошња настави овим темпом. Посљедњих година јаз између производње и потрошње нафте се доста продубио, а сљедећих година нас не очекује ништа боље - закључују из "BP"-а.

Шеф лондонског Центра за анализу експлоатације нафте Колин Кембл каже да је ова теорија заправо врло логична и јасна.

- Чаша је на почетку пуна, на крају празна, ако брже испијате она ће се брже испразнити - описује Кембл који је потпредсједник неколико нафтних компанија, као што су "BP", "Shell", "Fina", "Exxon" и "ChenronTexaco".

Он објашњава да је регуларна нафта, она јефтина и лака за вађење из земље, потрошена већ 2005. године.

- Чак и када бисмо се ослонили на преостале ресурсе, дакле скупљу нафту, поларне регионе и течност узету из бензина, врхунац употребе ових извора биће достигнут 2011. године. Послије тога ресурси ће почети драстично да се смањују - каже Кембл.

Несташица нафте

Aутор издања "Напола нестали: нафта, гас, топли ваздух - доносе глобалну енергетску кризу" Џереми Легет наглашава како нафтна индустрија и владе свијета нису спремни да признају неминовно нестајање нафте, исто као што нису били спремни да признају климатске промјене.

- Ова ситуација подсјећа ме на ону када годинама нико није хтио да чује упозорења да ће се догодити глобално загријавање. Тада смо предвидјели развој ситуације, више-мање баш онако како се све и догодило. И тада смо се, баш као и сада, питали шта морамо направити да нас људи схвате озбиљно - рекао је Легет.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана