Нафте има још за једну деценију

Глас Српске
Нафте има још за једну деценију

ЛОНДОН - Свјетске залихе нафте могле би да почну да пресушују већ у наредној деценији, оцијенио је у најновијем извјештају, британски Центар за енергетска истраживања, пренио је Глас Aмерике, јавиле су агенције.

У извјештају се наводи да ће производња  бензина доживјети врхунац до 2020. године, што ће, усљед све мањих залиха, довести до глобалне несташице сирове нафте. У Центру прогнозирају да ће глобална експлоатација нафте достићи врхунац прије 2030. године.

Aутор овог извјештаја Стив Сорел каже да би свјетске залихе нафте могле да почну да пресушују и раније.

- Основне физичке карактеристике овог енергента нам говоре да ће производња у неком моменту почети да опада, да ће наставити да опада и да нема тог новца, који би могао да заустави тај процес. Десет, петнаест, па чак и 20 година није толико далеко - оцијенио је Сорел.

У свијету се тренутно производи око 85 милиона барела нафте дневно. Процјењује се да ће производња скочити на 100 милиона барела прије него што залихе нафте почну да пресушују.
Ипак, неке истраживачке групе кажу да ће залиха бити довољно и за касније деценије 21. вијека, док неке нафтне компаније тврде да ће новооткривена нафтна поља у Aнголи, Бразилу и Мексичком заливу задовољити потражњу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана