Нафта скупља због сукоба у Гази

Агенције
Нафта скупља због сукоба у Гази

Лондон- Цијене нафте данас су порасле усљед интензивирања насиља између Израела и Палестинаца, што је појачало бојазан од ометања испорука овог енергента из региона Блиског истока. На цијене је утицала и експлозија на једној нафтној платформи у водама Мексичког залива прошле седмице.

Тржиште је реаговало и на могућност да ће САД, највећи свјетски потрошач нафте, избјећи рецесију и извући се са ивице "фискалног понора" и повећања пореза које би требало да ступи на снагу 1. јануара.

Барел брент нафте за испоруке у јануару у Лондону се у поподневним сатима продавао за 111,9 долара, што је цијена посљедњи пут достигнута 22. октобра. Цијена се касније стабилизовала на 111,77 долара, што је за преко два долара више него у петак.

Барел сирове нафте у Њујорку се тренутно продаје за 89,44 долара, послије поскупљења за два и по долара, пренио је АФП.

"Актуелни сукоб између Израела и Палестине и даље је главни фактор који утиче на раст цијена", изјавио је тржишни аналитичар из компаније ГФТ Фавад Разакзада.

Укупан број палестинских жртава од почетка новог таласа насиља прошле седмице достиго је 100, док су од палестинске ракетне ватре погинуле три особе на територији Израела.

Економски аналитичари кажу да трговци нафтом страхују да ће Израел покренути копнени напад на Газу, што би у конфликт могло да увуче и Иран, значајног регионалног произвођача "црног злата"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана