Нафта поскупјела послије засједања Феда

Агенције
Нафта поскупјела послије засједања Феда

Лондон - Цијена нафте је данас порасла, након што је Фед указао на скроман раст америчке економије, чиме су ублажена страховања да би та институција ускоро могла почети са гашењем свог огромног подстицајног програма, преносе агенције.

Америчка лака нафта за испоруку у септембру поскупила је за 52 цента на 105,55 долара за барел, док је цијена барела сјеверноморске нафте типа “брент” на берзи у Лондону порасла за 24 цента на 107,94 долара, преноси агенција Франс прес.

Послије дводневног засједања, Федов Комитет за операције на отвореном тржишту је саопштио да је темпо опоравка економије “скроман” и да ће за сада задржати свој програм куповине државних обвезница, у мјесечној вриједности до 85 милијарди долара.

Инвеститори су, такође, охрабрени бољим од очекиваним растом америчке привреде у другом тромјесечју, која је порасла за 1,7 одсто, знатно изнад тржишних очекивања раста од 1,1 одсто.

Трговци су, такође, фокусирани на Кину, чији је званични индекс управљања набавком (ПМИ) за производни сектор порастао у јулу на 50,3 са јунских 50,1 поена, што је једна од ријетких позитивних вијести из друге највеће свјетске економије.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана