Нафта је свуда около, има је и овдје

Вијести
Нафта је свуда около, има је и овдје

Подгорица - Грчка компанија Energean Oil & Gas, поднијела је у конзорцијуму са Британцима пријаву за три блока за експлоатацију нафте и гаса у подморју Црне Горе.

Захтјев је поднет, како се наводи, јер ње "свуда у окружењу има".

Предсједник и главни извршни директор компаније Energean Oil & Gas Матхиос Ригас рекао је да имају "беспријекоран учинак" у области заштите на раду и безбједности, пошто граде у близини веома осјетљивих еколошких области, на само четири миље од традиционалне глобалне туристичке дестинације - острва Тасос у Грчкој.

"Није било ниједног еколошког инцидента или незгоде узроковане нашим активностима, због чега смо веома поуздани као оператери", рекао је Ригас "Вијестима".

Тендер за истраживање подморја Црне Горе од Улциња ка Будви, завршен је недавно и јавило се шест компанија у оквиру три конзорцијума.

"У овој фази, све ставке у вези понуда су строго повјерљиве и зато нисмо у могућности да откријемо много детаља, али оно што бисмо жељели да истакнемо је да након што гас и/или нафта буду откривени и започне производња, ваша држава ће имати огромне бенефите, пошто ће добити око 70 одсто од укупног прихода", казао је Ригас.

Компанија на чијем је челу, додаје он, једини је произвођач нафте и гаса у Грчкој. Дјелују у подморју поља Принос, Кавала, у сјеверном дијелу Грчке дуже од 30 година.

На питање због чега вјерују да у подморју Црне Горе има нафте и гаса, Ригас је одговорио да је слична ситуација у окружењу, па аналогно томе морало би бити залиха и у дијелу који је црногорски.

Навео је да је у Италији доказано постојање гасних и нафтних поља као што су Акуила, Роспо Маре, Монти Алпи и Темпа Роса. Једно од највећих копнених производних поља на територији Европе, како је рекао, је Патос Маритyа, лоцирано је у Албанији, са пет милијарди барела нафте.

"Шел је недавно објавио ново откриће у Албанији, са прорачунатим резервама од 200 милиона барела нафте, а Делвиан Гас је највеће копнено гасно поље у југоисточној Европи. Западна Грчка има исте показатеље на тим пољима. Дакле, постоје докази на ширем подручју и границе не могу да промијене геологију", казао је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана