Нафта додатно појефтинила на 92 долара

Танјуг
Нафта додатно појефтинила на 92 долара

Њујорк - Сирова нафта је јутрос додатно појефтинила у електронском пословању на берзи у Њујорку, као реакција на сплашњавање еуфорије око постизања буџетског договора у САД, а трговци су усмјерили пажњу на показатеље слабе тражње тог енергента, преноси Танјуг.

Цијена америчке “лаке” нафте за терминску испоруку у фебруару је на Њујоршкој робној берзи пала за 74 цента на 92,18 долара за барел, док је истовремено европска “брент” нафта на Међународној берзи петролеја у Лондону појефтинила за 66 центи на 111,48 долара за барел.

Договор постигнут у уторак, 1. јануара, у Вашингтону је спријечио да америчка привреда падне у “фискалну провалију”, односно да на снагу аутоматски ступе мјере повећања пореза и јавне штедње.

Међутим, за два мјесеца је одложено доношење тешких одлука о смањењу потрошње, што је потребно да се под контролу стави огромни јавни дуг те земље.

Усвајањем приједлога закона у Сенату и Представничком дому америчког Конгреса је продужено важење већине пореских олакшица које су уведене за вријеме мандата бившег предсједника Џорџа Буша млађег, а које од сада вриједе за појединце који зарађују мање од 400.000 долара годишње и брачне парове са приходима испод 450.000 долара.

Већина Американаца ће, упркос томе, 2013. године плаћати веће порезе него лани, будући да није спријечено да истекне привремено смањење пореза на примања, што је за запосленог који зарађује 50.000 долара годишње значило уштеду од око 1.000 долара. Аналитичари процјењују да би то могло да угрози америчку потрошњу нафте.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана