Нафта близу 94 долара за барел због раста кинеске инфлације

Агенције
Нафта близу 94 долара за барел због раста кинеске инфлације

Њујорк/Лондон - Сирова нафта је јутрос током електронског пословања на берзи у Њујорку поскупјела, послије објаве података о расту кинеске инфлације, чије би задржавање на високом нивоу могло ограничити мјере за подстицање раста, преносе агенције.

Цијена америчке “лаке” нафте за терминску испоруку у фебруару је на Њујоршкој робној берзи порасла за три цента, на 93,85 долара за барел, пошто је јуче била у порасту 72 цента и уговарана је по 93,82 долара за барел.

Европска марка “брент”, која је користи за одређивање међународних типова нафте, је на берзи ИЦЕ у Лондону била у паду 34 цента, на 111,55 долара за барел.

Јучерашњи подаци показују да је раст кинеског извоза у децембру готово учетворостручен у односу на прошломјесечни ниво, на 14 одсто, док је увоз порастао за шест одсто, након нултог раста из новембра, као резултат растуће домаће тражње.

Међутим, подаци су такође показали да је кинеска инфлација у децембру достигла шестомјесечни максимум, будући да су потрошачке цијене порасле за 2,5 одсто на годишњем нивоу, подстакнуте растом цијена поврћа од 14,8 одсто послије тешке зиме која је нанијела штету усјевима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана