Надмоћ нета: Продат “Вашингтон пост”

Б92
Надмоћ нета: Продат “Вашингтон пост”

Вашинтон – “Вашингтон пост” ће за 250 милиона долара бити продат оснивачу Амазона Џефрију Безосу (49), преноси Б92.

Амазон неће имати никаквог учешћа у куповини, већ ће вашингтонски дневник и штампарија постати власништво Безоса, који ће имати стопроцентни удио у листу.

“Пост” је, као и други писани медији у САД у посљедњој деценији, запао у финансијске тешкоће, растом посјећености интернета и преласком новина са штампаних на дигитална издања.

Нови власник Џефри Безос важи за стрпљивог инвеститора и дугорочног стратега, што га чини атрактивним купцем.

- Џеф Безос је доказао своју генијалност и за технологију и за бизнис. Његов стратешки приступ послу и лична пристојност чине га сјајним новим власником - рекао је извршни директор Поста Доналд Грејем.

“Вашингтон пост”, уз “Њујорк тајмс” најпрестижнији амерички дневни лист, као и његова штампарија били су у власништву породице Грејем посљедњих 80 година.

Примопредаја власништва биће обављена у року од 60 дана, када ће и компанија која издаје чувени лист добити ново име и бар дио новог менаџмента.

- Нећу свакодневно водити лист, али увјеравам вас да ћу одржати све вриједности на којима почива “Вашингтон пост”. Наравно, предстоје нам промјене у сљедећим годинама. Интернет је заслужан за трансформацију сваког елемента у овом послу, он је скратио рок трајања вијести, због њега је дошло до ерозије извора прихода на које се индустрија дуго ослањала, али је омогућен о нови начин тржишне борбе, међу којима су и они који имају минималне трошкове - навео је Безос у писму запосленима.

“Вашингтон пост” је ове године седма најпопуларнија дневна новина у САД, чији је просјечни тираж у првих седам мјесеци 2013. био 474.767, односно 6,5 одсто мање у односу на исти период прошле године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана