Наћи замјенска средства за траншу ММФ-а

Agencije
Наћи замјенска средства за траншу ММФ-а

Сарајево - Влада Федерације БиХ данас је изразила опредјељење да ће тражити свако могуће рјешење да би обезбиједила средства, која би могла да недостају у буџету ФБиХ, након што је стопирна транша Међународног монетарног фонда због одлуке Дома народа парламента БиХ о Закону о кацизама у БиХ.

Влада је саопштила да ће у најскорије вријеме предложити ребаланс буџета за 2014. годину који ће бити заснован на концепцији изналажења замјенских извора недостајућих средстава у већ утврђеним буџетским оквирима како би одржала његову ликвидност.

О својим намјерама Влада ФБиХ извијестиће Мисију ММФ-а у БиХ и за то тражити сагласност.

Основни циљ оваквог опредјељења Владе ФБиХ је, како је наглашено, спречавање застоја у исплати пензија, ратних и цивилних инвалиднина, плата, подстицаја, као и других обавеза из буџета ФБиХ у овој години.

На сједници је разматрана Информација о тренутном стању стендбај-аранжмана с ММФ-ом након што је Дом народа парламента БиХ одгодио разматрање измјена и допуна Закона о акцизама БиХ које се односе на хармонизацију стопе акциза на дуван и дуванске производе.

Након оваквог развоја ситуације у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ, ММФ је стопирао исплату 7. транше по четвртом стендбај-аранжману с БиХ.

Средства од ове транше већ су укалкулисана у овогодишњи буџет ФБиХ, а ријеч је о 299 милиона КМ од кредита ММФ-а, те још 46 милиона КМ од Свјетске банке.

Федерална Влада прихватила је два од 11 амандмана Клуба посланика Савеза за бољу будућност на Приједлог закона о одузимању незаконито стечене имовине кривичним дјелом.

Једним од прихваћених амандмана прецизирано је да одузета имовина стечена кривичним дјелом може бити поклоњена искључиво институцијама које се примарно финансирају из буџета ФБиХ или у хуманитарне сврхе.

Федерална управа Цивилне заштите упознала је Владу ФБиХ о стању на поплављеним подручјима у ФБиХ, узрокованим обилним падавинама. Висина материјалне штете биће утврђена након што се поплавни талас повуче.

Влада је задужила Федералну управу Цивилне заштите да и даље прати стање у попљављеним подручјима и предузима мјере на заштити људи и имовине и о томе је редовно информише.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана