Наћи партнере за приватизацију

М. Чигоја, С. Тадић
Наћи партнере за приватизацију

БAЊAЛУКA - Влада РС задужила је Инвестиционо-развојну банку РС и Министарство индустрије, енергетике и рударства да интензивирају активности како би се пронашли стратешки партнери за приватизацију, с обзиром на то да у 2010. години није продат државни капитал ни у једном предузећу.

Влада РС разматрала је јуче Информацију о реализацији активности предвиђених Aкционим планом за спровођење Секторске стратегије развоја индустрије РС од 2009. до 2013. године.

- У области индустрије има већи број предузећа са већинским државним капиталом и оних чију имовину је Влада РС купила у поступку стечаја па је потребно интензивирати активности како би се пронашли стратешки партнери и приватизовала ова предузећа - наводи се у закључку Владе.

Министар индустрије, енергетике и рударства РС Жељко Ковачевић рекао је да је реализовано око 63 одсто секторске стратегије развоја индустрије у РС у 2010. години.

- Ради се о десет стратешких циљева који су разматрани, односно које Aкциони план развоја индустрије у 2010. обухвата. То су завршетак приватизације, побољшање пословног окружења и подстицаја улагања, повећање и подстицај извоза, супституција увоза и подршка домаћој производњи, повећање запослености и развој људских ресурса, формирање предузетничке инфраструктуре, побољшање ликвидности и смањење фискалног оптерећења, унапређење треничких регулатива, технолошки развој, унапређење и заштита животне околине - истакао је Ковачевић и додао да су остале активности у току или њихов завршетак зависи од неких других показатеља који треба да услиједе у идућем периоду.

- Констатовано је да Aкциони план развоја индустрије треба побољшавати у овој години - казао је Ковачевић.

У Информацији се наводи да се приходи од приватизације користе за даље јачање предузећа те да је у 2010. години путем кредитних линија пласирано 99 милиона марака, од чега у индустрију 29 милиона.

- У 2010. години настављен је и подстицај извоза, за шта је издвојено 15 милиона марака, те предузећима из области текстила, коже и обуће субвенције од 3,6 милиона марака - наводи се у Информацији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана