Набавка трактора одвија се по плану

Жељка Башић
Набавка трактора одвија се по плану

БAЊA ЛУКA - Влада Републике Српске констатовала је на јучерашњој сједници да је Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС реализовало своје обавезе у вези са субвенционисањем куповине трактора.

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде је 10. јула са представницима предузећа ИМТ - Нови Београд потписало уговор о испоруци трактора произведених у Србији којим је предвиђено да Министарство ИМТ-у уплаћује субвенцију од 1.000 евра, посредством овлашћеног дистрибутера. На сједници Владе је констатовано да се акција набавке трактора одвија према предвиђеној динамици, у складу са споразумом по веома повољним условима.

У саопштењу из Владног Бироа за односе са јавношћу се прецизира да је, на основу потписаног Споразума, предвиђена субвенционисана продаја трактора произведених у Србији, уз умањење продајне цијене купљеног новог трактора за 2.000 евра и субвенционисањем каматне стопе за кредите за набавку трактора.

Додатна субвенција, коју обезбјеђује Влада РС, као подстицај пољопривредним произвођачима, који купе трактор од произвођача ИМТ, ИМР и "Металопрерада" из Србије, износи 1.000 марака  за тракторе до 50 коњских снага и 5.000 марака за тракторе преко 50 коњских снага.

Споразумом је предвиђено да се у наредних 18 мјесеци купцима у РС омогући куповина 2.000 трактора и то 500 трактора до краја 2009. године, а 1.500 трактора до краја 2010. године.

Овлашћени дистрибутери ИМТ трактора у РС су предузећа "Aгрокоп" из Кобатоваца и "Југометал" из Бијељине.

- С обзиром на то да "Aгрокоп" из Кобатоваца није на вријеме завршио технички дио посла са произвођачем ИМТ трактора Нови Београд, испорука трактора посредством овог дистрибутера није почела у предвиђеном року - наводи се у саопштењу.

У саопштењу се додаје да је, након што су обављене све неопходне формалне радње, "Aгрокоп" почео са продајом трактора и издавањем предрачуна заинтересованим пољопривредним произвођачима који су регистровани у РС.

Посредством овог дистрибутера до јуче продата су два трактора за готовину и издато 36 предрачуна за куповину нових трактора.

Каматне стопе   

 Уникредит банке AД  Бања Лука  ће пласирати кредите за куповину ових трактора  под фиксном каматном стопом од 3,7 одсто на годишњем нивоу, док је каматна стопа код Комерцијалне банке AД Бања Лука 4,5 одсто, с тим да ова банка нуди могућност кредитирања без жираната.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана