На види се рјешење глобалне финансијске кризе

Глас Српске
На види се рјешење глобалне финансијске кризе

ВAШИНГТОН, ЊУЈОРК - Чињеница да је прихваћен план спасавања финансијског система СAД, тежак 700 милијарди долара, што се сматрало првим кораком у рјешавању глобалне финансијске кризе, за сада није допринијела њеном јењавању.

Ипак, дошло је до јачања долара према евру, што је, по мишљењу аналитичара, више доказ слабости европске валуте него снаге долара, а очекује се да ће се слабљење европских валута наставити.

Владе држава у Европи очајнички покушавају да спасе своје финансијске институције и све их више штедишама гарантују улоге, а колико ће се још банака наћи на удару, немогуће је процијенити. nedovršeni članakAna­li­ti­èa­ri и учесници тржишта сложни су у једном - ово је ситуација какву досад још нису видјели јер "ко је могао помислити да би нека велика банка у ЕУ могла само тако пропасти", и у томе да је сада све могуће.

- Страх од рецесије је велик, а чини се и посве оправдан. У очекивању рецесије, осим дионица, падају и цијене сировина и енергије - каже аналитичар бечког Института за међународне економске студије Владимир Глигоров. Напоменуо је да је очекивано трајање рецесије шест до осам тромјесечја, односно да су мале шансе да ће завршити прије краја сљедеће године.

Глигоров такође упозорава да ће требати времена да се виде ефекти америчког плана за спасавање финансијског сектора.

Оно што је у СAД одлучено мора се још и спровести, а за сада се не зна како ће се то учинити, како ће се извршити откуп неликвидних обвезница и хипотекарних кредита. Тек тада, а требаће сигурно двије седмице, моћи ће се видјети прави ефекти те одлуке. Ствар се сада сели у Европу, а ту је проблем то што нема јасне слике о томе шта ће Европа направити.

Упркос низу потеза централних банака, на свјетским берзама и даље влада несигурност. Смањење кључних каматних стопа централних банака Јужне Кореје и Тајвана успјело је јуче донекле да смири инвеститоре на азијским берзама, али је на Токијској берзи у веома нервозној трговини током које су цијене дионица час расле, час падале, Никкеи индекс на крају ипак пао. Ни ниже каматне стопе више не помажу Волстриту који тоне, а цијене дионица осјетно су пале шести дан заредом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана