На тржишту нема одговарајућих каса

Тања Ковачевић
На тржишту нема одговарајућих каса

БAЊA ЛУКA - Иако рок за фискализацију треће групе пореских обвезника истиче 30. јуна ове године, на тржишту још увијек нема одговарајућих каса које су потребне да се овај процес реализује.

- Укупан број пореских обвезника у трећој групи је 13.800, од којих је до сада захтјев за фискализацију поднијело 6.964 обвезника. Међутим, ни они се не могу фискализовати јер на тржишту нема одговарајућих каса - рекли су Пореској управи РС.

У трећу групи пореских обвезника убрајају се лица која обављају дјелатност трговине на велико, услуга између обвезника ПДВ-а у БиХ, као и услуга према иностраним купцима и здравствених установа.

На тржишној понуди, потврдили су у предузећу "Микроелектроника", једном од произвођача фискалних уређаја, још нема уређаја који је неопходан за фискализацију, јер није завршено њихово тестирање и испитивање.

- Од произвођача фискалних система зависи којег момента ће се фискални системи за трећу групу обвезника наћи на тржишту - рекли су  у Министарству финансија.

У "Микроелектроници" истичу да су недавно тестирали уређај који је неопходан за фискализацију треће групе обвезника, који се сада шаље на испитивање техничких и функционалних карактеристика на бањолучки Електротехнички факултет.

Испитивање

- Испитивање ће трајати минимум мјесец дана. Не ради се о класичној фискалној каси него о фискалном штампачу, јер смо једино њега могли прилагодити условима за велепродају - кажу у "Микроелектроници".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана