На расподјелу чека 50 милиона марака

Ведрана Кулага
На расподјелу чека 50 милиона марака

БAЊA ЛУКA - Иако на посебном предрачуну Управе за индиректно опорезивање БиХ (УИО БиХ) тренутно има 50 милиона марака прикупљених од акциза на гориво, ова средства још увијек не могу бити расподијељена ентитетима, јер не постоји одлука о њиховој расподјели.

Казао је ово "Гласу Српске" портпарол УИО Ратко Ковачевић. Он додаје да је  Управни одбор УИО именовао радну групу која би требало да припреми нацрт одлуке о расподјели средстава од путарине, која су намијењена изградњи модерних саобраћајница, али да још није донесен правилник о расподјели прикупљених средстава.

- У сљедећих неколико дана требало би да се одржи сједница Управног одбора УИО, на којој ће највјероватније бити ријечи и о расподјели средстава прикупљених од акциза на гориво - рекао је Ковачевић.

Законом о акцизама, објашњава Ковачевић, дефинисано је да ће Управни одбор УИО донијети одлуку о расподјели средстава прикупљених на основу путарине у износу од десет фенинга по литри горива, те да ће ту одлуку доставити УИО на извршење.

Ковачевић је истакао да се приликом израде новог Закона о акцизама и одлучивању о висини путарине узело у обзир да се у БиХ годишње троши око 1,2 милијарде литара горива.

- За очекивати је да ће само од акциза на гориво бити прикупљено око 120 милиона марака на годишњем нивоу, јер је за прва четири мјесеца прикупљено око 50 милиона - рекао је Ковачевић.

Управни одбор УИО донио је прије неколико дана Одлуку о утврђивању посебне и минималне акцизе на цигарете, која ће се примјењивати од 1. јануара 2010. године.

У складу са том одлуком и Законом о акцизама, додаје Ковачевић, порески обвезници морају до 30. новембра ове године у УИО доставити нове малопродајне цијене цигарета, које ће бити на тржишту БиХ од почетка сљедеће године.

Он је подсјетио да је Законом о акцизама дефинисано да ће за пореске периоде, почевши од 1. јануара 2010. године, Управни одбор УИО најкасније до 30. септембра претходне календарске године утврдити стопе посебне акцизе на цигарете.

- То ће се радити тако да годишње повећање специјалне акцизе не може бити мање од 7,5 марака за 1.000 комада, односно 0,15 марака за паковање цигарета од 20 комада - додао је Ковачевић.

Цигарете

Ратко Ковачевић рекао да ће се за сваку годину послије 31. децембра 2009. године утврђивати износ посебне акцизе за цигарете, све док укупно акцизно оптерећење најпопуларније цјеновне категорије цигарета не достигне износ од 126 марака за 1.000 комада, односно 2,52 за паковање од 20 комада. Циљ овога, објашњава Ковачевић, јесте да се обезбиједи динамика усклађивања стопа акциза са релевантним европским директивама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана