На рачун предузећа “Топ фарм” у стечају легло 97.000 марака: Новцем од опреме осигурали фарму

Милијана Латиновић
На рачун предузећа “Топ фарм” у стечају легло 97.000 марака: Новцем од опреме осигурали фарму

БАЊАЛУКА - Продајом опреме у предузећу “Топ фарм” из Нове Тополе, које је у стечају од маја, обезбијеђено је 97.000 марака, а дио тог новца искоришћен је за осигурање имовине некадашње свињогојске фарме и исплату плата портирима који дежурају 24 часа.

Рекла је то за “Глас Српске” стечајна управница Наташа Косић подсјетивши да је одмах након отварања стечаја угашена производња на фарми те продато око 2.000 прасади и крмача.

- Хране није било, а ни новца и нисам имала избора него да те животиње продамо да не бисмо дошли у ситуацију да животиње угину и да штета буде још већа - рекла је Косићева.

Подсјетила је да је рочиште одржано недавно те да је на том рочишту добила одобрење да прода опрему те да осигура фарму.

- Успјели смо продати опрему по нешто вишој цијени од процијењене, тако да смо добили 97.000 марака. Новац је легао на рачун, а у току је испорука опреме. Дио новца смо употријебили за осигурање фарме да не бисмо дошли у ситуацију да се раскрчми имовина, јер се већ у Тополи и околини причало да ће и “Топ фарм” завршити као говедарска фарма, а то нам није у циљу - истакла је Косићева.

Додала је да је све за сада у добром стању, а о некадашњој свињогојској фарми воде рачуна четири портира који дежурају на смјену.

Косићева је појаснила да би до краја године требало да буде настављено рочиште и да буде формиран Одбор повјерилаца.

- Продају ћемо оставити за идућу годину - поручила је Косићева.

У вријеме када је стечај отворен, 18. маја ове године, на фарми је било 13 запослених. Све док нису животиње распродате половина од тог броја радника је била на фарми.

Окружни привредни суд у Бањалуци отворио је стечај у фирми “Том фарм” из Нове Тополе након што је утврђено да је предузеће неликвидно, да су му рачуни блокирани дуже од 800 дана, да се пословање обавља путем благајне, односно готовински и да менаџмент друштва постоји само формално.

Потраживања

Према неким процјенама потраживања повјерилаца свињогојске фарме износе око 15 милиона марака. Дио тих потраживања је признат, а остатак ће бити разматран у наставку рочишта.

- На наставку рочишта утврдићемо тачан износ признатих потраживања - рекла је стечајна управница Наташа Косић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана