На пумпама у РС различите цијене горива

Марина Чигоја
На пумпама у РС различите цијене горива

БAЊA ЛУКA - Иако су у Републици Српској јуче формиране нове, ниже цијене горива, према којима би еуродизел у просјеку требало да кошта 1,99 а супер и безоловни бензин 1,79 марака по литру, на појединим бензинским пумпама цијене горива јуче су биле непромијењене.

Тако је на бањолучкој бензинској пумпи "Крајинапетрол" литар еуродизела јуче коштао 2,14 мрака, супера 1,89, а безоловног бензина 1,93 марака. На овој пумпи су нам рекли да су цијене горива снизили у петак.

Ни на "Идеаловој" пумпи цијене нису кориговане у складу са најновијим цјеновником.

- Цијене мијењамо у зависности од кретања цијена на тржишту и када нам добављач достави свој нови цјеновник. Тренутна цијена еуродизела је 2,1, супера 1,85 а безоловног бензина 1,8 марака - рекли су нам на овој пумпи.

И у Требињу на појединим пумпама није било корекције цијена. На пумпи "СС Петрол" тако је еуродизел јуче коштао 2,15 марака, а безоловни бензин 1,95 КМ.

Предсједник Удружења власника бензинских пумпи РС Војин Митровић, истакао је да не очекује да ће цијене одмах бити у потпуности уједначене у цијелој Републици Српској.

- Гориво је за сада највише појефтинило у Семберији, али  је за очекивати да у наредних седам до десет дана, цијене буду уједначене. Разлог за неуједначене цијене су прије свега извори снабдијевања, као и залихе које постоје код одређених дистрибутера - истакао је Митровић.

Митровић је најавио и да су могућа нова појефтињења.

- Свакодневно пратимо кретање цијена нафтних деривата на свјетским берзама, као и цијене деривата рафинерија у окружењу, јер од њих набављамо гориво - казао је Митровић.

Барел

Цијена нафте на свјетском тржишту пала је јуче за више од долара због смањења потражње за овим енергентом упркос одлуци Организације земаља произвођача и извозника нафте да смањи дневну квоту производње црног злата. У Њујорку је барел нафте коштао 62,57 долара, а у Лондону 58,88 долара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана