На продају трећина ланца Меркатор

Глас Српске
На продају трећина ланца Меркатор

ЉУБЉAНA - Осам банака власница словеначког "Меркатора" позвало је потенцијалне инвеститоре да поднесу понуде за куповину 36 одсто њиховог удјела у том трговачком ланцу, пише словеначки лист "Дневник", пренијеле су агенције.

Лист наводи да се необавезујуће понуде прикупљају до 8. фебруара сљедеће године, а обавезујуће се очекују крајем априла.

- Интересовање за акције "Меркатора" показао је парадржавни фонд "Капиталска дружба" (КAД), који намјерава да купи десет одсто удјела у компанији - пише "Дневник".

Банке су, додаје се, задржале и право да у било којем тренутку могу да се повуку из конзорцијума, чији рад координишу консултантска компанија "Aркас" и Нова Љубљанска банка (НЛБ).

У исто вријеме словеначки медији јављају да су неки "Меркаторови" радници протекле седмице добили рјешења о полугодишњем ванредном годишњем одмору, са савјетом да почну да траже нови посао.

"Меркатор" је ту вијест о одмору потврдио, наглашавајући да се ради о 68 радника који су упућени на одмор уз обећање да ће у предузећу за то вријеме покушати да им пронађу друго радно мјесто и да их прерасподијеле, али и уз савјет да, ипак, и сами крену у потрагу за новим запослењем.

Из "Меркатора" додају да је таква реорганизација њихов одговор на све већу укљученост у међународно тржиште и нужно потребну еластичност пословања, па су пословне функције концерна одвојили од оперативних.

Банке

"Дневник" пише да власништво над "Меркатором", између осталих, има и шест банака: Уникредит, Горењска банка, Aбанка Випа, НКБМ, Банка Копер и Хипо Aлпе Aдриа, које су у новембру ангажовале консултантску компанију "Aркас" као савјетника ради продаје 21 одсто трговачког ланца. Конзорцијуму се придружила и НЛБ, која заступа Банку Цеље, с којом заједно има 15 одсто власништва компаније.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана