На продају преостале акције Ц маркета

Глас Српске
На продају преостале акције Ц маркета

БЕОГРAД - Белгијски "Делез" објавио је да ће преузети 100 одсто акција "Делта Максија," а Aгенција за приватизацију најавила је да је заинтересована да прода и преосталих 23 одсто друштвеног капитала "Ц маркета" у њеном портфељу.

Брокер Ненад Гујаничић сматра да тај пакет сваки заинтересовани купац, па и "Делез", може да преузме, али тек када тај капитал добије свог титулара.

- Тренутно "Делез" не може да преузме те акције јер су оне још у форми друштвеног капитала. Оне прво треба да се расподеле. "Делез" може дати понуду за преузимање 100 одсто акција, али фактички ви сада немате носиоце тог дела капитала, јер је то друштвени капитал - казао је Гујаничић Танјугу. 

"Делез" је, као и свака друга компанија која купи више од 25 одсто акција неког предузећа у Србији, обавезан да објави понуду за откуп преосталих акција.

"Делта Макси" је власник 69,44 одсто акција "Пекабете" и 75,14 одсто акција "Ц маркета". Aгенција у свом портфељу има 14,56 одсто акцијског пакета у "Пекабети" и око 23 одсто друштвеног капитала "Ц маркета".

"Делез" је уговорио преузимање 100 одсто акција "Делта Максија" по цијени од 932,5 милиона евра. Стицањем директне контроле над "Максијем", "Делез" је стекао и индиректну контролу над фирмама "Ц маркет", "Пекабета", "Пример Ц", "ТП Србија", "Звездара", "Бел инвестмент пропертиз" и "ТП Стадел".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана