На пребијање стигло 930 милиона КМ дуга

Марина Чигоја
На пребијање стигло 930 милиона КМ дуга

Бањалука - За учешће у првој обавезној мултилатералној компензацији у РС, која је спроведена у петак, регистровано је 6.000 пословних субјеката, а обавезе је до 15 часова пријавило више од 2.500 у вриједности од 930 милиона КМ.

До закључења овог броја "Гласа Српске" није било познато колика је вриједност пребијених дугова. Бањалучка берза, путем које је компензација спроведена, данас (у суботу) доставиће учесницима прелиминарни извјештај о резултатима компензације.

Директор Бањалучке берзе Милан Божић истакао је да је због великог интересовања унос обавеза био омогућен и послије 16 часова. Истакао је да ће предузећа која не стигну да унесу своје обавезе моћи да то ураде и идуће седмице, када ће бити спроведене двије додатне мултилатералне компензације.

- До 15 часова око 6.000 пословних субјеката било је регистровано за приступ систему за мултилатералне компензације. Нешто више од 2.500 њих унијело је обавезе у вриједности од 930 милиона КМ. Као по обичају сви чекају посљедњи дан, тако да смо имали велику гужву и у банкама, али све је прошло без проблема. На крају дана ћемо утврдити колико дугова може бити пребијено - рекао је Божић, наводећи да ће резултати прве обавезне мултилатералне компензације данас (у суботу) бити достављени свим учесницима који су компензовали своје обавезе на регистроване адресе путем електронске поште.

Према одлуци Владе РС о организовању прве мултилатералне компензације, сва правна лица из Српске која имају неизмирене обавезе доспјеле за плаћање до 1. септембра ове године била су обавезна да их пријаве за спровођење мултилатералне компензације. Обавезне мултилатералне компензације у РС биће спровођене два пута годишње - у априлу и октобру.

Привредници имају велика очекивања од "пребијања" дугова и истичу да ће то смањити неликвидност, која представља горући проблем привреде Српске. Према подацима Привредне коморе РС, коефицијент ликвидности лани је износио 1,04 и снижен је за пет одсто у односу на 2013. годину. Нормалан коефицијент за одржавање текуће ликвидности износи 1,5, што показује колико је дубок проблем неликвидности у Српској.

Искуства из окружења

Милан Божић је казао да је слично рјешење заживјело у Словенији, гдје мултилатералне компензације спроводе једном мјесечно већ двије или три године.

- Од 30 милиона до 50 милиона евра буде компензовано мјесечно, односно између 500 милиона и 700 милиона на годишњем нивоу - рекао је Божић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана