На посао у Српској чека 138.911 особа

Ведрана Кулага
На посао у Српској чека 138.911 особа

БAЊA ЛУКA - На евиденцији Завода за запошљавање Републике Српске у јулу се налазило 138.911 особа, што је за три одсто више него у истом периоду прошле године када је посао чекало 134.808 особа.

Помоћник директора Завода за запошљавање РС Ђорђе Марчета истакао је да је на листи оних који траже посао највише квалификованих радника, којих укупно на евиденцији има 51.839.

- Међу њима нарочито је велики број продаваца којих тренутно на бироу има 9.429, затим слиједе кувари и конобари чији број прелази двије хиљаде. Поред тога, велики је број и обућара, пекара и тесара - рекао је Марчета.

На евиденцији Завода налази се и више од 40.000 неквалификованих радника, 34.380 особа са средњом стручном спремом и 4.126 особа са високом стручном спремом.

- Међу онима који чекају посао налазе се 42 магистра, седам дипломираних економиста и један доктор биолог-микробиолог - рекао је Марчета. 

За првих седам мјесеци ове године, додаје Марчета, за више од 20 одсто смањен је укупан број особа које су нашле запослење.

- Са бироа је у јулу ове године запослено 1.796 особа, док је прошле године у истом периоду запослено је 2.806 особа. Негативан тренд у овој области присутан је од почетка ове године - нагласио је Марчета.

Раније је вршилац дужности директора Завода за запошљавање РС Бошко Томић истакао да у РС није дошло до значајнијег повећања стопе незапослености, с обзиром на укупан број лица која се налазе на евиденцији Завода.

- Постојећи подаци ипак указују на позитивну ситуацију јер се очекивало да ће ове године бити запослено много мање радника због свјетске економске кризе и тренутног стања на тржишту рада у односу на прошлу годину - рекао је Томић.

Подстицај

Бошко Томић је казао да је Влада РС прошле године издвојила више од 13 милиона марака за подстицаје при запошљавању, што је спријечило значајније повећање броја незапослених лица на евиденцији Завода.

- За запошљавање приправника издвојено је 7,6 милиона марака и пет милиона за запошљавање демобилисаних бораца и лица у чијим породицама нема нити једног запосленог члана - подсјетио је Томић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана