На помолу окончање стечаја “Шећеране”

Милијана Латиновић
На помолу окончање стечаја “Шећеране”

БИЈЕЉИНА - Нови састав Одбора повјерилаца бијељинске Фабрике шећера биће изабран на Скупштини која је заказана за 14. септембар, а према неким процјенама стечај у “Шећерани” који траје већ пет година могао би бити окончан у наредна три мјесеца.

Рекао је то за “Глас Српске” стечајни управник “Шећеране” Небојша Матић, нагласивши да је фочанска компанија “Павгорд” након потраживања радника и неколико предузећа из Србије, откупила и потраживања Пореске управе РС у фабрици шећера, те да сада имају око 64 одсто потраживања.

- Слиједи избор нових чланова Одбора повјерилаца, јер од пет досадашњих, четири више нису чланови. Скупштина ће потом донијети одлуку да ли ће се “Шећерана” продавати као правно лице или ће поново бити покренута производња. Крећемо испочетка, али је ситуација сада готово потпуно чиста - рекао је Матић, додавши да је “Павгорд” већински повјерилац.

Матић каже да је увјерен да “Павгорд” има велике планове са “Шећераном” с обзиром на то да су откупили већину потраживања.

- Шта год “Павгорд” одлучи тако ће бити. Око 80 одсто повјерилаца је исплаћено, а судски спорови су окончани и правоснажни, остао је још само један поступак, тако да вјерујем да ће за три мјесеца стечај бити окончан - истакао је Матић.

Фочанска фирма “Павгорд” је лани била заинтересована да купи “Шећерану” и за њу је нудила пет милиона марака, али је та понуда тада одбијена.

Имовина “Шећеране” годинама је продавана по цијени од десет милиона марака. Осим Бањалучанина Горана Вајкића, који мјерка “Шећерану” и за њу нуди 6,9 милиона марака, за то пропало предузеће су биле заинтересоване и фирме “Солтист” и “Саријел” из Турске, али у два наврата нису испоштовале прописе и уплатиле депозит, тако да је продаја предузећа Турцима пропала.

Послије њих у трку за некадашњег гиганта ушла је и компанија “Нива” из Жабља у Србији, која се бави производњом медицинских средстава од газе и вате. Имали су намјеру да, након што купе фабрику, у њој прошире своју производњу и запосле 100 радника, али је и та понуда пропала.

За “Шећерану” је био заинтересован и потенцијални купац из Кине Драган Гуру Ђурагин, али ни са њим није склопљен посао.

Посљедња на листи заинтересованих за ово пропало предузеће била је фирма “Унимонт” из Лознице, која се бави станоградњом, а с обзиром на то да није уплатила депозит у предвиђеном року, продаја је настављена по цијени од осам милиона марака. Фабрика шећера зјапи празна већ 12 година.

Најнижи износ

Скупштина повјерилаца “Шећеране” прошле године донијела је одлуку да се лицитације организују сваких 15 дана и да се цијена спушта за 500.000 КМ, почевши од 9,5 милиона марака. Тада је одлучено да је најнижи износ испод којег неће падати цијена седам милиона КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана