На помолу нова глобална криза

Глас Српске
На помолу нова глобална криза

ВAШИНГТОН - Предсједник Свјетске банке Роберт Зелик упозорио је протеклог викенда да само један финансијски удар дијели свијет од нове глобалне кризе.

Он је у Вашингтону на крају прољећног засједања Свјетске банке и Међународног монетарног фонда (ММФ) као највећу опасност издвојио раст цијена хране, што у сиромашним земљама може довести до губитка цијеле једне генерације, пренијела је Срна.

Министри финансија групе 20 развијених и земаља у развоју, који су се такође састали у Вашингтону, обећали су финансијску помоћ новим владама на Блиском истоку и сјеверној Aфрици, за коју Зелик каже да је од суштинског значаја.

- Криза на Блиском истоку и у сјеверној Aфрици тјера нас да што је прије могуће примијенимо закључке нашег посљедњег извјештаја о ситуацији у свијету. У том извјештају наглашена је важност безбједности, правде и отварања радних мјеста - рекао је он и позвао Свјетску банку да брзо реагује и подржи реформе у региону.

На састанцима у Вашингтону разговарало се и о нередима на Блиском истоку, расту цијена нафте, као и порасту незапослености.

Шеф ММФ-а Доминик Штрос-Кан изразио је сличну бојазан као и Зелик, рекавши да је највећи проблем пораст незапослености међу омладином, која пријети да "поједе" цијелу једну генерацију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана