На помолу дуопол “Агрокора” и “Делеза” у Србији

Данас
На помолу дуопол “Агрокора” и “Делеза” у Србији

Београд - Ако хрватски тајкун Ивица Тодорић купи словеначки “Меркатор”, у Србији би се спајањем Тодорићеве “Идее” и “Меркатора” добио гигант величине белгијског “Делеза”, што би српско тржиште намирница фактички претворило у дуопол ова два инострана ланца.

Београдски лист “Данас” истиче да је држава, међутим, немоћна да било шта уради да би спријечила овакву концентрацију трговачке моћи, упркос томе што би се смањењем конкуренције широм отворила врата још вишим цијенама робе на рафовима широм Србије.

Државни секретар у Министарству спољне и унутрашње трговине Драгован Милићевић објаснио је да компанија због тога што обједињена не би имала пуних 40 одсто тржишног удјела, она по актуелном закону не би била монополиста, што значи да Комисија за заштиту конкуренције не може да спријечи спајање “Идее” и “Меркатора”.

Тодорић би, како наводи лист, куповином “Меркатора” управљао трећином тржишта у Србији.

Према подацима о тржишном учешћу малопродајних ланаца из 2010. године, које је за потребе Антимонополске комисије урадио Институт економских наука, “Меркатор” има скоро 16 одсто удјела, “Идеа” 13,6, а “Фамилија маркет”, коју је Меркатор преузео 2011. године, има још 0,6 одсто.

Заједно ови ланци држе 30,13 одсто српског тржишта продаје хране и друге малопродајне робе, што значи да би Тодорић као њихов власник стао тик уз раме “Делезу”, који преко “Максија”, “Ц маркета” и “Пекабете” држи 35,37 одсто српског тржишта.

- Ова два играча би тако заједно имала око 67 одсто учешћа или две трећине српског тржишта, а према депласираном закону о монополима не би представљали монополисте - рекао је Милићевић.

Према писању хрватских и словеначких медија, Ивица Тодорић је најозбиљнији кандидат за преузимање “Меркатора”.

Његов план је, по тим наводима, да прво откупи 53 одсто словеначког конкурента, а затим и преостали удио, а затим би “Агрокор” и “Меркатор” објединио у компанију “Адриа ритејл”, коју би Тодорић послије неколико година рада укључио на берзу и продао дио акција, задржавајући већинско власништво.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана