На пенале отишло 30 милиона марака

Марина Чигоја
На пенале отишло 30 милиона марака

Бањалука - БиХ у овом тренутку на располагању има око двије милијарде марака кредита који су одобрени, а који се не користе, због чега је у протеклим годинама платила 30 милиона марака пенала, подаци су Централне банке БиХ.

Вицегувернер Централне банке БиХ Радомир Божић каже да је један од највећих изазова економије БиХ очување радних мјеста, те да је повлачење раније одобрених кредитних средстава од низа међународних финансијских институција један од начина на који се највише може помоћи привреди и становницима ове земље.

- Према расположивим подацима, ради се о средствима од око двије милијарде КМ, која су одобрена уз релативно повољне услове, а намијењена су за развој привреде, социјалну помоћ и запошљавање. Нажалост, за дио ових средстава рокови коришћења ускоро истичу, а због њиховог некоришћења БиХ је током претходних година платила пенале око 30 милиона КМ - истакао је Божић.

Економски експерт Спољнотрговинске коморе БиХ Дуљко Хасић каже да су двије милијарде марака огроман износ и да су посљедице некоришћења и неусмјеравања тих средстава огромне.

- Несхватљиво је да та средства нису употријебљена. Она су намијењена за значајне инфраструктурне пројекте и стављање у функцију природних ресурса БиХ. Готово да се ништа о том питању није урадило и заиста би неко морао да сноси одговорност за непреузимање одобрених кредита и посљедице њиховог некоришћења - нагласио је Хасић.

Он је истакао да је плаћање пенала само један дио у односу на негативне посљедице које је због неповлачења огромног износа имала привреда БиХ.

- Заиста је невјероватно да се допушта да тај новац лежи. Очигледно је да су власти БиХ незаинтересоване или неспособне да реализују те пројекте - казао је Хасић.

На крају прошле године БиХ је имала 9,6 милијарди марака уговорених кредита. Од тог износа, било је ангажовано 7,8 милијарди, док је неангажовано било 1,79 милијарди КМ.

Највише неангажованих средстава БиХ је имала код Европске инвестиционе банке и то 429 милиона, владе Јапана 244 милиона КМ, Њемачке развојне банке КфЊ 178, те код Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) 104 милиона КМ.

Задуженост

Укупан спољни дуг БиХ на крају првог полугодишта 2012. године износио је 6,739 милијарди КМ, а за његово сервисирање у првих шест мјесеци исплаћено је 178,49 милиона КМ. Хасић истиче да БиХ није високо задужена земља, али да ће, уколико се настави са задуживањем без икаквог плана и ако средства не буду ангажована, земља упасти у дужничко ропство из којег ће се врло тешко извући.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана