На листи срама 4.000 дужника

Глас Српске
На листи срама 4.000 дужника

AТИНA - Грчке власти објавиле су својеврсну "листу срама", списак са око 4.000 имена највећих пореских дужника који држави дугују око милијарду евра, пренијеле су агенције.

На листи коју је објавило Министарство финансија Грчке има и неколико познатих јавних личности, међу којима су и власници телевизија и телевизијски водитељи.

На врху листе је 58-годишњи књиговођа из Солуна Никос Касиматис, који је већ осуђен на више од 100 година затвора за утају пореза. За њега се вјерује да дугује 950 милиона евра, од чега су већи дио казне.

Већина осталих на листи дугују мање. Грчке власти процјењују да би, кад би било могуће прикупити сва дуговања, то било близу 15 милијарди евра.

Према евиденцији пореске управе, порез уредно плаћају само радници и пензионери.

Медији преносе да је велика вјероватноћа да већи дио новца никада неће ни бити наплаћен јер је добар дио дужника или у затвору или су им компаније већ банкротирале.

- Неки дугови произилазе из закона за који је објављено да ће бити укинут, али је још на снази, као и из мањкавости механизма за разрезивање пореза. На листи има и много старих особа, као и странаца којима ће сигурно бити тешко ући у траг - каже порески консултант Панајотис Пантелис.

Неки грађани мисле да је објављивање листе дошло са закашњењем и да је корупција толико дубока да ће свако од њих наћи неког политичара да га спасе.

Листа је дуго најављивана и састављена је још прошлог новембра, али је Министарство финансија морало, прије објављивања, да добије дозволу агенције за заштиту података.

Прошлог септембра је објављена и листа са више од 6.000 компанија и организација које дугују више од 30 милијарди евра.

Међународни монетарни фонд и Европска комисија тражили су од презадужене Грчке да се ухвати у коштац са великим проблемом - избјегавањем плаћања пореза. Према њиховој процјени, када би сви платили пореске дугове, грчка државна каса била би богатија за 60 милијарди евра. То је четвртина бруто домаћег производа земље.

Укупан бруто годишњи производ Грчке износи око 218 милијарди евра, а очекује се да ће буџетски дефицит за 2011. годину износити 19,7 милијарди евра.

Споразум са повјериоцима

Министри финансија еврозоне позвали су Грчку на састанку у Бриселу да постигне споразум са повјериоцима приватног сектора "у идућих неколико дана".

Они тврде да повјериоци морају да прихвате нижу каматну стопу на зајмове Грчкој од понуђених четири одсто.

Министар финансија Грчке Евангелос Венизелос је изјавио да вјерује да ће његова земља успјети да постигне споразум са приватним власницима грчких обвезница.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана