На кредит и на љетовање

Јелена Бјелица
На кредит и на љетовање

Бањалука - Велики број становника Српске диже кредите у банкама како би подмирило основне животне потребе а доста је и оних који се кредитно задужују да би ишли на љетовање, купили аутомобил или реновирали кућу.

У Хипо Aлпе Aдриа банци кажу да се грађани најчешће одлучују за ненамјенске кредите просјечне вриједности око 6.000 КМ.

- Процедура за одобрење ненамјенског кредита је једноставнија јер им је намјена неограничена. Клијенти ненамјенске кредите користе за финансирање годишњих одмора, куповину свих врста робе и услуга, па и куповину аутомобила или уређење животног простора. За првих пет мјесеци ове године Хипо Aлпе Aдриа банка пласирала је 2.843 ненамјенских кредита у укупном износу од 18.498.000 КМ - рекли су у Хипо банци.

Када су у питању намјенски кредити, у овој банци истичу да је највише стамбених.

- Тренд благог раста биљежимо и код продаје стамбених кредита у односу на почетак године јер је традиционално прољеће и љето вријеме када грађани више траже ове кредите и када се одлучују за куповину или адаптацију стамбеног простора - рекли су у Хипо банци.

И у Новој банци истичу да су најтраженији ненамјенски, замјенски и робни кредити.

- Ове године грађани су најчешће дизали кредите за одлазак на море или куповину кућних апарата. Доста су тражени и замјенски кредити којим клијент отплати претходне кредите и додатно подигне још средстава - рекла је портпарол Нове банке Драгана Татић.

Додала је да је максималан износ за ненамјенске кредите до 40.000 КМ са роком отплате од десет година.

У НЛБ Развојној банци кажу да грађани најчешће траже ненамјенске кредите, док су од намјенских најтраженији стамбени кредити.

- Укупна задуженост становника РС у НЛБ Развојној банци износи 236.800.000 КМ - додали су у овој банци.

Задуженост

Укупна задуженост грађана Републике Српске по кредитима банака на крају првог квартала ове године износила је 2,15 милијарди марака, односно 1.505 КМ по становнику.

У извјештају Aгенције за банкарство РС о стању банкарског система за први квартал ове године наводи се да је задуженост по становнику по кредитима банака на крају прошле године износила 1.501 КМ.

На крају 2009. године задуженост по становнику износила је 1.393 КМ, док је 2010. године била 1.407 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана