На конкурс за додјелу субвенција пријавило се више од 130 предузећа

Агенције
На конкурс за додјелу субвенција пријавило се више од 130 предузећа

Бањалука - Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Жељко Ковачевић изјавио је данас да је ове године за подстицај извоза планирано 20 милиона КМ и да се на јавни конкурс за додјелу субвенција пријавило више од 130 предузећа, преносе агенције.

- Јавни позив за додјелу субвенција за подстицај извоза затвара се данас, што значи да ће пријаве које су Министарству упућене поштом пристизати до краја ове седмице. Ове године је за подстицај извоза обезбијеђено пет милиона КМ више у односу на 2011. годину - рекао је Ковачевић.

Он је истакао да ће се додјела средстава вршити у складу са Правилником о условима и критеријумима за додјелу субвенција за подстицај извоза у овој години, а да ће динамика додјеле зависити од дозначавања средстава ресорном министарству.

Ковачевић је подсјетио да су субвенције намијењене извозно оријентисаним привредним субјектима као подршка реализацији пројеката усмјерених ка побољшању конкурентности и повећању извоза, повећању додатне вриједности постојећих производа, повећању производа базираних на иновацијама, као и повећању запослености.

- Предмет субвенција биће пројекти који подразумијевају увођење савремених технологија и опреме, изградњу производних објеката, развој и иновативне дјелатности, те увођење система квалитета, с тим да у финансијској структури пројекта учешће обртних средстава не може бити више од 30 одсто - додао је Ковачевић.

Према његовим ријечима, право учешћа на јавном конкурсу имали су субјекти који се баве производњом или производно–услужном дјелатношћу за потребе извоза и који су остварили извоз у 2011. години, а чије сједиште је у Републици Српској.

- Привредни субјекат се могао пријавити само ако је оправдао утрошак средстава добијених за подстицај извоза у претходним годинама, а да при том нема доспјелих, а неизмирених пореских обавеза и обавеза по основу доприноса и неисплаћених нето плата и других примања - појаснио је Ковачевић.

Он је навео да се посебна пажња посвећује поштивању прописа из области радних односа, запошљавања и заштите на раду у складу са Законом о раду и колективним уговором.

- Приликом израде Правилника за подстицај извоза обавили смо неопходне разговоре и консултације са представницима пословне заједнице и синдиката, као и других релевантних институција. Као и прошле године, цијели поступак биће транспарентан, а јавности ће бити доступни спискови корисника субвенција након што се потпишу уговори - рекао је Ковачевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана