На који начин предузетнице у Српској одолијевају изазовима

Милијана Латиновић Радошевић
На који начин предузетнице у Српској одолијевају изазовима

БАЊАЛУКА - Остати вјеран традиционалним занатима и пословима, а истовремено унапређивати производњу и бити модеран и конкурентан на веома захтјевним тржиштима велики је изазов са којим се сусрећу жене предузетнице широм Републике Српске.

Сагласне су у томе саговорнице “Гласа”, које ће о изазовима у пословању, приликама, промјенама и успјесима причати и сутра на седмој Конференцији предузетништва жена у РС, која се под називом “Кроз промјену до успјеха” одржава у хотелу “Термаг” на Јахорини.

Директорица фирме “Милтеџ” из Бањалуке Вишња Поповић рекла је да је ова породична фирма основана 1991. године те да се бави производњом модне и радне одјеће. 

- Сматрам да је веома важно да жена у послу има подршку породице, друштва и шире заједнице. Конференцијама и умрежавањем жена не само да добијамо едукацију, већ се упознајемо, повезујемо и ширимо пословање - рекла је Поповићева, која је и члан Савјета за женско предузетништво у бањалучкој подручној Привредној комори.

Кроз искуства других, истиче, едукују се, оснажују и иду напријед.

- У предузетништву је све више жена и то је добар знак. На нама је већа одговорност да говоримо о женском предузетништву, да се издваја више новца и да оснажујемо предузетнице кроз разна удружења. Представљање домаћег производа је кључно, без обзира на то о којој врсти предузетништва се ради - нагласила је Поповићева додавши да су нове технологије и дигитална трансформација велики изазов у предузетништву.

Свака бранша носи неке нове изазове, казује директорица требињске винарије “Анђелић” Милица Анђелић, истичући да се жене у послу и даље боре са разним предрасудама.

- С обзиром на то да радим у складу са природом, свака берба је сама по себи изазов. Уводимо савремене технологије, али имамо и потешкоће, јер много тога треба да се прати лично. Сваки облик информисања о новим технологијама које полако долазе и код нас нама је користан - рекла је Анђелићева.

Нагласила је да Савјет за женско предузетништво активно функционише у Требињу већ пет година.

- У поређењу са свијетом можда чинимо мале кораке, али за нас и те како значајне. Боримо се за боље позиције у привреди, за позитиван слух финансијера, односно банака, како бисмо покретале послове и одржале пословање - рекла је Анђелићева.

Замјеница директора компаније “Тривас” Јелена Васић истакла је да је највећи изазов тренутно недостатак обучене радне снаге.

- Такође прилагођавање новим тржишним трендовима и условима пословања, у складу са убрзаним технолошким развојем и уласком у еру дигитализације и еколошке одрживости, која је наступила у индустријском сектору, захтијева значајна улагања, а у том погледу постоје велика ограничења када је ријеч о доступности финансија - истакла је Васићева.

Наглашава да те динамичне промјене подстичу компаније на дугорочније планирање, грађење идентитета, одређених вриједности и пословног имиџа који ће омогућити задржавање највреднијег ресурса, а то су људи.

- Укључивање у велики број пројеката у вези са усклађивањем понуде и потражње на тржишту рада нам такође омогућава да дамо свој допринос рјешавању одређених системских проблема у вези са образовањем кадрова потребних привреди - казала је она. 

 СВЕ ВИШЕ ЖЕНА ВИНАРА

Милица Анђелић је годинама била једина жена винар и сомелијер у Српској и БиХ, међутим, како каже, поносна је јер се то промијенило.

- Наиме, сада сам прва жена винар и сомелијер код нас, али нисам више једина, моја кћерка је наставила мојим стопама и већ ме је надмашила и на то сам веома поносна. Осим тога, имам доста колегиница у западној Херцеговини, све више жена се укључује у винарство и виноградарство - казала је Анђелићева. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана