На Кипру отворене банке, али су трансакције ограничене

Агенције
На Кипру отворене банке, али су трансакције ограничене

Никозија - Банке на Кипру су коначно отворене, први пут након готово двије седмице, а њихови клијенти сада имају приступ својим рачунима, додуше уз строга ограничења трансакција, преносе агенције.

Испред многих банака, прије свега Народне банке Кипра (Лаики), која ће бити угашена, прије поднева су формирани велики редови.

Неке филијале банке Лаики у Никозији нису отворене на вријеме, па клијенти још увијек стрпљиво чекају испред њих.

Европска комисија је данас саопштила да ће помно мотрити на контроле капитала на Кипру.

- Комисија ће, заједно са кипарским властима, другим чланицама еврозоне, Европском централном банком и Европском банкарском агенцијом, помно пратити имплементацију рестриктивних мјера на кретање капитала - наводи се у саопштењу, а преноси агенција Франс прес.

Комисија наводи да ће у сваком тренутку инсистирати да рестриктивне мјере буду строго усклађене са легитимним циљевима смањења ризика по финансијску стабилност Кипра, као и ограничене на период времена неопходан да се она постигне.

Иако су дате мјере неопходне с обзиром на тренутне околности, слободан проток капитала мора бити поново успостављен што прије, у интересу кипарске економије и јединственог тржишта ЕУ, поручила је Комисија.

Наоружани полицајци били су у приправности када су специјална возила ноћас довезла готовину у централну банку.

Полицајци и стотине припадника приватног обезбјеђења чувају банке и њихове филијале и помажу у транспорту новца.

Демонстранти су током дана изашли на улице да би се успротивили договору са кредиторима и стриктним мјерама протока капитала које ће у почетку бити на снази.

Кипар је прва земља еврозоне у којој су уведене ове мјере.

Грађани ће моћи да подигну највише 300 евра дневно из кипарских банака да би било спријечено масовно повлачење све уштеђевине.

Осим тога, Кипрани неће моћи да уновчавају чекове, а на дебитним и кредитним картицама могу да потроше највише 5.000 евра.

Исплате веће од 20.000 евра морају да добију одобрење специјалне комисије.

Трансакције са другим државама ограничене су на 5.000 евра, а лица која напуштају Кипар моћи ће да понесу са собом највише 1.000 евра.

Депозити већи од 100.000 евра биће опорезовани да би држава сакупила 5,8 милијарди евра и испунила услов за добијање десет милијарди евра кредита од ЕУ, Европске централне банке и Међународног монетарног фонда.

Дописници јављају да постоји страх од масовне навале на банке када оне буду отворене између поднева и 18 часова по локалном времену.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана