На камате отишло 53,5 милиона марака

Марина Чигоја
На камате отишло 53,5 милиона марака

Бањалука - За сервисирање спољног дуга БиХ је у првој половини ове године исплатила 178,49 милиона марака, од чега је трећина, односно 53,57 милиона, отишла на камате и провизије.

У извјештају о извршењу буyета институција и међународних обавеза БиХ у првој половни 2012. године наведено је да је укупан спољни дуг БиХ на крају првог полугодишта износио 6,739 милијарди КМ. Спољни дуг БиХ на крају првог квартала ове године износио је 6,61 милијарду марака.

- Од укупног плаћеног износа у првом полугодишту 2012. на отплату главнице односи се 124,92 милиона КМ или 69,99 одсто - истиче се у извјештају.

На измирене обавезе ФБиХ односи се 111,36 милиона КМ, на обавезе Републике Српске 65,33 милиона КМ, Брчког 80.000 КМ, а институција БиХ 1,72 милиона КМ.

Економски експерт Спољнотрговинске коморе БиХ Дуљко Хасић каже да БиХ плаћа изузетно високу цијену за кредите које узима, што се посебно односи на кредите Међународног монетарног фонда, који се искључиво користе за крпљење буyетских рупа.

- Иако су средства ММФ-а повољнија од оних које дају наше комерцијалне банке, чињеница је да се власти БиХ нису потрудиле да покушају наћи друга рјешења - истакао је Хасић.

Он је нагласио да је велики проблем то што је само 14 одсто укупних средстава које је БиХ у протеклом периоду повукла отишло у развој привреде.

- То је недопустиво. Осим тога, врло је забрињавајући тренд повећања спољног дуга, односно његове отплате. Повећање отплате дуга са 370 у овој на 750 милиона марака у идућој години показује да срљамо у задуживања без икаквог плана - казао је Хасић.

Он је нагласио да БиХ, према односу дуга и БДП-а, није високо задужена земља, али да то не може бити прави показатељ с обзиром на то да се БиХ налази у изузетно сложеној економској ситуацији.

- Уколико се овако настави, имајући у виду и задуживање и усмјеравање средства, БиХ ће упасти у дужничко ропство из кога ће се врло тешко извући, јер неће имати основу за враћање средстава. Aко се средства позајмљују, онда би макар 50 одсто износа требало да буде усмјерено у развојне пројекте како бисмо имали одакле да их враћамо - нагласио је Хасић.

Кредитори

У извјештају се наводи да је највише новца приликом отплате кредита и то 48,73 милиона КМ исплаћено Свјетској банци, што чини 27,30 одсто укупно сервисираног износа.

- Европској банци за обнову и развој (ЕБРД) исплаћено је 38,68 милиона КМ, Лондонском клубу кредитора 38,01 милион КМ, Европској инвестиционој банци (ЕИБ) исплаћено је 18,62 милиона КМ, Париском клубу кредитора 15,16 милиона КМ, ММФ-у 4,78 милиона КМ, а Европској комисији 4,54 милиона КМ - наведено је у извјештају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана