На домаћим берзама нема кризе

Нада Бранковић
На домаћим берзама нема кризе

БAЊA ЛУКA - Глобална финансијска криза која траје већ мјесецима за сада није имала већи утицај на тржиште капитала у БиХ.

Помоћник директора Бањалучке берзе Дарко Лакић изјавио је да посљедња дешавања на финансијским тржиштима нису имала знатан утицај на тржиште капитала у РС, а у прва четири дана ове седмице индекс БИРС на овој берзи изгубио је на вриједности 2,57 одсто, што је знатно мање него када су у питању индекси на глобалним финансијским тржиштима.

- Глобална финансијска криза има утицај на наше тржиште у томе што један број инвеститора на нашем тржишту чине страни инвеститори који су тренутно заокупљени дешавањима на локалним тржиштима и мање су усмјерени на наше тржиште - истакао је Лакић.

Истакао је да је тешко пронаћи неку везу између наших тржишта и иностранства, у смислу да наше компаније могу лошије пословати због кризе на свјетским тржиштима.

- Тешко се могу пронаћи компаније са домаће берзе које се наслањају на америчко тржиште. Једино може да дође до мање потражње на нашем тржишту, што може довести до пада цијена акција - појаснио је Лакић.

Додао је да утицај на наша предузећа ипак може да има раст каматних стопа по којима се наша предузећа задужују, јер референтна банкарска каматна стопа (EURIBOR) расте због глобалне кризе.

Директор Сарајевске берзе Златан Дедић истакао је да се финансијска криза, због другоразредних хипотекарних кредита, огледа у забринутости инвеститора око тога шта ће се даље дешавати.

- Инвеститори се не одлучују на то да улажу веће количине новца у вриједносне папире, док не виде каква ће бити судбина неких банака које су биле повезане са америчким банкама - рекао је Дедић.

Индекси

Индекс  BIRS јуче је пао за 0,22 одсто, а од почетка године за 42,7 одсто. Индекс SASX-10 јуче је пао за пет одсто, а од почетка године за 53,3 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана