На добошу уља, гуме и возила из “Униса”

Милијана Латиновић
На добошу уља, гуме и возила из “Униса”

ДЕРВЕНТА - Стечајни дужник Фабрика цијеви “Унис” из Дервенте продаје покретну имовину у вриједности од 2,74 милиона, а на добош ће осим покретне имовине из разних складишта и уља и мазива, ауто-гуме, ХТЗ опрема и возила.

У огласу који је у петак објављен у “Гласу Српске” наведено је да се спецификација имовине која се лицитира може добити у просторијама “Униса” сваким радним даном од осам до 14 часова, те да заинтересовани у просторијама предузећа могу разгледати и ствари које су понуђене на продају.

- Предмети продаје се продају у виђеном стању, а ПДВ, трошкове утовара, демонтаже и превоза сноси купац - наведено је у огласу.

Усмено јавно надметање заказано је за 10. септембар у 12 часова у “Унису”.

У огласу је наведено и да је купац дужан најкасније у року од седам дана од одржане лицитације уплатити лицитирану цијену увећан за износ ПДВ-а и у том року преузети купљену имовину у виђеном и затеченом стању. У противном губи право на поврат кауције која остаје “Унису”.

- Лицитација ће бити одржана и у случају да се појави само један кандидат - наведено је у огласу.

Представница повјерилаца из реда радника “Униса” Радослава Миланковић каже за “Глас Српске” да је одлуку о продаји покретне имовине донио привремени Одбор повјерилаца, који је формиран из нужде, јер и даље није омогућено одржавање рочишта у суду због епидемиолошке ситуације.

- Продају организујемо да бисмо обезбиједили средства којима ће “Унис” покривати редовне трошкове - рекла је Миланковићева.

Подсјетила је на проблеме бивших радника ове фабрике који још не могу да остваре своја права и који протестима траже да буду обухваћени програмом социјалног збрињавања како би им био увезан радни стаж и како би се пензионисали они који су стекли услове за пензију.

Захтјев за стечај “Униса” почетком прошле године поднијела је Нова банка Бањалука, која је повјерилац у том предузећу. Након тога је суд у априлу донио рјешење којим је покренуо претходни поступак за утврђивање услова за покретање стечаја, а за привременог стечајног управника тада је именован Лазо Ђурђевић.

Стечај у том пропалом предузећу отворен је 17. децембра прошле године.

Проблеми у “Унису” трају годинама, а највеће потраживање има Кредитно-извозна агенција (ИГА) БиХ, која је пријавила дуг од скоро 195 милиона КМ.

Кроз план финансијског и оперативног реструктурирања Фабрике цијеви, који је усвојен 2017. године, дуговања је требало да буду измирена у наредних десет година, али га управа предузећа од почетка није поштовала па је у веома кратком року пропао.

Кауција

У огласу о продаји имовине јавним надметањем наведено је да право учешћа имају  правна и физичка лица која уплате кауцију у висини од десет одсто од почетне цијене предмета, односно имовине која се лицитира.

- Уплата кауције може се извршити на жиро рачун “Униса” број 5553000047068245, Нова банка Бањалука најкасније два дана прије одржавања лицитације. Купац је дужан доказ о уплати кауције доставити на увид на дан одржавања лицитације - наведено је у огласу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана