На добошу акције у девет предузећа

Милијана Латиновић
На добошу акције у девет предузећа

БАЊАЛУКА - Влада Републике Српске намјерава да прода своје удјеле у девет предузећа, показује план приватизације државног капитала који је сачинила Инвестиционо-развојна банка (ИРБ) РС.

Међу предузећима са листе за приватизацију налазе се три која су у стоодстотном државном власништву и то “Нови мермер” Шековићи, “Нови аутодијелови” Рудо и “Нова творница пречистача” Рогатица.

Планом приватизације обухваћен је и Рудник жељезне руде (РЖР) “Љубија” Приједор, у којем Српска има 64,9 одсто акција, чија је продаја почела још 2016. године, али је више пута одгађана због политичких и других несугласица.

Потенцијалним купцима биће понуђене и акције “Крајинапетрола” Бањалука у којем је 42,2 одсто државног удјела, као и акције предузећа “Будућност” из Шамца гдје Српска има 29,9 одсто власничког удјела.

У осталим предузећима обухваћеним планом приватизације за ову годину удио Српске је мањи од 20 одсто, а ријеч је о бањалучким предузећима “Сточар” и “Шехер”, те Привредном друштву “Семберија” из Бијељине.

Члан Удружења економиста РС SWOT Марко Ђого рекао је за “Глас Српске” да су сва наведена предузећа која у свом називу имају префикс ново, заправо нису нова већ стара предузећа, гиганти из доба социјализма који су били дио интегрисаног система и производили за мање-више познате купце.

-  У међувремену, та предузећа су остала без тржишта, а потом завршила у стечају или су опстајала само на папиру док производње углавном није било. Та предузећа су интересантнија са становишта локалних урбанистичко-имовинских односа, него што таквим дисконтинуитетом у пословању могу бити интересантна другим привредним субјектима из те дјелатности која би куповином тих предузећа повећала капацитете - истакао је Ђого. Додаје да је тржишна вриједност тих предузећа, изузев имовине, веома ниска и због тога се продају годинама.

- Влада се вјероватно ту нашла у раскораку између перцепције јавности о вриједности тих предузећа и онога колико она заиста вриједе. Од тога бих свакако изузео РЖР “Љубија” које није предузеће које има проблема да нађе купца. Ту је више ријеч о односу између еколошких интереса локалне и шире заједнице, те инвеститора који би стекли већински удио у предузећу - објаснио је Ђого.

Истиче да није лако ускладити интересе свих страна.

- То је поприлично ходање по јајима гдје надлежни покушавају да не сломе ниједно јаје, а тешко је у сукобљеним интересима изаћи из свега тога - рекао је Ђого.

Капитал

Марко Ђого је става да је приватни капитал много ефикаснији и да би држава препуштањем приватној иницијативи могла знатно да повећа укупни бруто домаћи производ.

- Свједоци смо да тамо гдје преовладава државна иницијатива имамо неекономске интересе који утичу на пословање на начин да је продуктивност рада ниска - рекао је Ђого.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана